Je risico's de baas

Hoe voorkom ik brand of ongevallen in de keuken?

Voorkom het risico op brand in de keuken

De meeste keukenbranden zijn te wijten aan zelfontbranding van oververhit vet of oververhitte olie, als gevolg van onoplettendheid: men laat een klontje boter in een pan smelten, er wordt aangebeld, men vergeet even dat er iets op het fornuis stond, en wanneer men weer in de keuken komt, staat de pan in brand… Naast dat jammer genoeg klassieke geval zijn er nog punten waarop u zou moeten letten om keukenbrand te vermijden:

  • als u de keuken verlaat, zorg er dan voor dat alles uitgeschakeld is. De kookplaten van klassieke elektrische of vitrokeramische fornuizen blijven ook na het uitschakelen nog een tijdje warm. Wanneer u de keuken verlaat, haal dan potten en pannen van de kookplaten af wanneer deze nog warm zijn, ook al zijn ze uitgeschakeld;
  • kook liever niet wanneer u in de vroege uurtjes thuiskomt of te veel gedronken hebt: de kans bestaat dat uw aandacht verslapt en dat u indommelt terwijl het fornuis nog aan staat;
  • flambeer gerechten nooit onder de dampkap, aangezien de dampkapfilter vuur zou kunnen vatten;
  • zorg altijd voor een propere dampkapfilter. Zo voorkomt u dat er zich vetten in opstapelen. Die vatten immers gemakkelijk vuur.
  • vervang frietvet na vijf keer. Frietvet gaat gemakkelijker branden naarmate het meer gebruikt is;
  • draag liever geen synthetische en dus licht ontvlambare kleding of al te wijde kleding.
  • hou keukenhanddoeken, vaatdoeken of andere ontvlambare producten weg van de kookplaten;
  • laat inbouwkeukentoestellen door een vakman plaatsen. Om oververhitting te vermijden moet er immers voldoende vrije ruimte rond die toestellen zijn;
  • vermijd het gebruik van verdeelstekkers om meer toestellen op één stopcontact aan te sluiten. Er bestaat gevaar van oververhitting van het stopcontact en/of van het elektriciteitscircuit;
  • kijk uit wanneer er uit het elektrische apparaat een verdachte geur of rook komt. Schakel het meteen uit en laat het door een vakman nakijken;
  • laat een elektrisch apparaat dat niet goed werkt, meteen herstellen.

Wat als de frietketel of een pan vuur vat?

Sluit de energietoevoer (gas of elektriciteit) af en dek de pan of de frietketel af met een deksel, een branddeken of anders een vochtige doek. Opgelet: tracht nooit brandende olie te blussen met water. De gevolgen kunnen dramatisch zijn: er ontstaat een vuurbal die de brand naar de hele ruimte kan doen overslaan, om nog maar te zwijgen van het gevaar voor de aanwezige personen. Verplaats de pan of de frietketel pas wanneer deze afgekoeld is.

Voorkom brandwonden

De keuken is ook de plaats waar heel wat brandwonden opgelopen worden. Hou de volgende preventietips in gedachten:

  • zorg ervoor dat kleine kinderen niet vrij in de keuken kunnen bewegen;
  • plaats nooit voorwerpen of hete vloeistoffen aan de rand van de tafel;
  • hou kinderen altijd weg van een warme frietketel;
  • verplaats de frietketel pas wanneer ze afgekoeld is. Kies, indien mogelijk, voor een inbouwmodel. Dat kan niet worden omgestoten;
  • plaats potten en pannen zo veel mogelijk op de achterste kookplaten. Draai de steel naar binnen;
  • wees voorzichtig wanneer u kookt. Ook de dampen van kokendhete soep of water kunnen pijnlijke brandwonden veroorzaken;
  • gebruik aangepaste handschoenen om warme voorwerpen vast te nemen, geen handdoek;
  • laat geen voorwerpen rondslingeren op de keukenvloer. U zou erover kunnen struikelen;
  • wanneer u pannenkoeken flambeert, steek de alcohol dan nooit aan terwijl u giet en giet ook nooit vloeistof bij een restje dat nog brandt;
  • kies bij de aanschaf van een nieuw fornuis voor een model waarvan de knoppen buiten het bereik van kleine kinderen liggen;
  • plaats een oven indien mogelijk buiten het bereik van kinderen;
  • zorg voor een ovendeur die aan de buitenzijde niet verhit.

Loopt iemand een brandwonde op, koel dan meteen de huid onder lauw water gedurende 20 minuten. Check ook de website van de Belgische Brandwonden Stichting: www.brandwonden.be  en van Oscare: www.oscare.be

Zorg voor een goede uitrusting

Een branddeken is bijzonder geschikt om frietketelbrand of brand in een pan te stoppen. Bewaar het dus op een plaats in de keuken waar u snel bij kunt. Door het branddeken op het brandende vet of de brandende olie te leggen zullen de vlammen onmiddellijk doven. Vergeet niet de energietoevoer (gas of elektriciteit) af te sluiten. Het gebruik van water in deze situaties is volstrekt uit den boze: er ontstaat een vuurbal die de brand naar de hele ruimte doet overslaan, om nog maar te zwijgen van het gevaar op brandwonden voor wie er bij staat.

Een draagbare brandblusser is ook zeer doeltreffend om een beginnende brand te stoppen. Een dergelijke blusser is aangewezen voor het blussen van vaste (meubelen, textiel,...) en vloeibare (vet, olie) producten die vuur hebben gevat. Het is geen luxe om een blusser met ABC-poeder van 6kg of een brandblusser met waterschuim van 6 liter in de woning te hebben.

Voorkom ongevallen met giftige onderhoudsproducten

Meestal worden onderhoudsproducten bewaard in een keukenkast. Zorg ervoor dat kinderen er niet bij kunnen en ze dus ook niet kunnen innemen. Berg onderhoudsproducten na gebruik dan ook meteen op, liefst in een kast die u kunt afsluiten. Bewaar ze voor alle zekerheid in de oorspronkelijke verpakking.

Bij een ongeval belt u het nummer van het Antigifcentrum, dat 24 uur op 24 bereikbaar is: 070/245 245.