Je risico's de baas

Veel gestelde vragen

Timeline Visual: 
Mobiliteitshow

 • Een auto huren op vakantie. Zijn we voldoende verzekerd?

  Het is handig om bij huurwagens het verzekeringsaspect op voorhand te bestuderen: goed lezen wat standaard is inbegrepen en wat niet, en zich de vraag stellen welke franchise je bereid bent te dragen of af te kopen. 
   

  In Europa

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Heeft een verkeersboete een impact op mijn autoverzekeringspremie?

  Meestal niet.

  Als we over een verkeersboete spreken, dan kan dat enerzijds de boete zijn die je in de brievenbus krijgt omdat je het verkeersreglement niet respecteerde en die je gewoon betaalt, bijvoorbeeld een snelheidsboete, een parkeerboete, … In dat geval heeft de overtreding geen invloed op je verzekering. Zo’n boete berust niet op een veroordeling, maar is een minnelijke schikking. 

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Enkele vriendinnen waren al het slachtoffer van een “sac-jacking”, andere zijn bevreesd wanneer ze in de stad rijden. Blijkbaar komt de verzekering niet systematisch tussenbeide, hoe zit dat juist?

  Sac-jacking in de auto is eigenlijk een diefstal met geweld waarbij de daders een handtas of andere waardevolle spullen grijpen nadat ze de zijruit van een auto hebben ingeslagen of de deur hebben opengetrokken terwijl de bestuurder vertraagt of helemaal gestopt is. Soms proberen de daders hun slachtoffers te misleiden maar even goed liggen ze aan stoplichten op de loer.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Kan een op de voorruit aangebracht vignet de controle op de autoverzekering vergemakkelijken?

  Een verzekeringssticker of autovignet dat op de voorruit wordt geplakt, lijkt sommigen een eenvoudige oplossing om niet-verzekering te bestrijden omdat het mogelijk zou zijn om dan in één oogopslag te zien dat het voertuig in orde met de verzekering is. In werkelijkheid zou die oplossing de kosten nog hoger maken.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik ben 78 jaar en onlangs had ik een kleine aanrijding. Mag mijn verzekeraar me naar een test sturen en wat als ik niet ga?

  De auto is een belangrijke vorm van mobiliteit, evengoed voor ouderen. Maar bij het ouder worden kunnen mensen geconfronteerd worden met functiebeperkingen zoals minder goed zien.
   
  Heel wat oudere bestuurders passen hun rijgedrag en hun rijmomenten aan. Maar soms gaat er pas een lichtje branden na een kleine aanrijding en dan lezen verzekeraars in de ongevalsaangifte verklaringen zoals “ik zag die auto niet goed komen” of “ik heb te laat geremd”.
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik ben als Duitser in België komen wonen en heb mijn wagen geïmporteerd. In de polis staat dat er een antidiefstalsysteem type “VV2” aanwezig moet zijn. Mijn Duitse verkoper weet niet of mijn antidiefstalsysteem daaraan voldoet. Wat nu?

  Als je een waardevolle wagen ook tegen diefstal wil verzekeren, kan de verzekeraar een antidiefstalsysteem opleggen. Met name voor waardevollere wagens is dat gebruikelijk.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik heb een ongeval veroorzaakt terwijl ik dronken achter het stuur zat. Wat nu?

  Onze wetgeving bepaalt dat de aansprakelijke voor een ongeval alle schade die hij heeft veroorzaakt aan derden, moet vergoeden. Daarom legt de wet de verplichting op bij iedere eigenaar van een motorrijtuig een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering te onderschrijven. Maar de autoverzekeraar kan zich in bepaalde gevallen tegen de dronken chauffeur keren nadat hij de slachtoffers heeft vergoed. 

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Mijn verzekeraar regelt mijn schade hoewel de tegenpartij in fout was. Is dat normaal?

  Ruim 300.000 verkeersongevallen per jaar (zonder betwisting van de aansprakelijkheid) worden extra snel geregeld dankzij de RDR-overeenkomst.  RDR, wat is dat? Het betreft een aantal praktische modaliteiten toegepast door het merendeel van de BA* Autoverzekeraars in België die de verwerking van de schade bij ongevallen eenvoudiger maakt. Let wel, de RDR-regeling geldt niet voor ongevallen die in het buitenland gebeuren. 

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Er hangt een stevige boete boven mijn hoofd voor een verkeersovertreding. Kan ik beroep doen op de rechtsbijstandverzekering die bij mijn autoverzekering zit?

  Hoewel je je uiteraard niet kan verzekeren tegen de boete zelf, kan je wel opkomen voor je rechten en juridisch advies inwinnen dankzij de rechtsbijstandverzekering.

  Als je de wet niet gerespecteerd hebt, is het logisch dat je daarvoor beboet wordt. Maar misschien zijn er verzachtende omstandigheden of betwist je dat je een overtreding begaan hebt.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik ben van plan te overwinteren in het zuiden van Europa en wil onaangename verrassingen vermijden. Moet ik op iets letten voor de auto- en brandverzekering?

  Als je de auto meeneemt naar Zuid-Europa voor enkele maanden hoef je voor de autoverzekering niks speciaal te doen. Ze is geldig in gans Europa en een stukje daarbuiten. De landen waar je burgerlijke aansprakelijkheid is gedekt staan vermeld op de groene kaart. Als je de auto thuis laat, probeer hem dan zo goed en zo veilig mogelijk te stallen. In de garage of op de oprit, als die mogelijkheid bestaat. Wanneer je op een dag definitief in het buitenland gaat wonen, of het grootste deel van het jaar, dan zal je de auto in dat land moeten inschrijven en hem daar verzekeren.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Bij een busreis is mijn koffer verloren geraakt, wat kan in van mijn reisverzekering verwachten?

  Wij waren op busreis vertrokken, en bij onze aankomst op onze vakantiebestemming bleek onze bagage niet meer in het ruim van de autocar te zitten. Zal onze reisverzekering het verlies vergoeden?

  Er zijn heel wat verschillende reisverzekeringen. Niet alleen kan de duurtijd verschillen (één enkele reis of het hele jaar door), maar ook wat wel en niet verzekerd is.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik heb een hert aangereden en heb aanzienlijke schade aan mijn auto. Komt mijn verzekering tussen?

  De schade aan je voertuig

  Mogelijkheid 1: je hebt een omnium- of mini-omniumverzekering

  Als je een omniumverzekering hebt, kan je op beide oren slapen. De omniumverzekering vergoedt de schade aan je voertuig wanneer je zelf aansprakelijk bent of wanneer er niemand aansprakelijk is.

  Ook een mini-omnium bevat vaak een dekking aanrijding met dieren. Het is aangeraden dat je bewijs kunt leveren van de aanrijding: foto’s of getuigen kunnen de gebeurtenissen verduidelijken.

  Soms moet rekening worden gehouden met een vrijstelling.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik krijg binnenkort een leasingwagen van mijn werk. Hoe zit het dan met de verzekering? En hoe ben ik zeker dat ik voldoende verzekerd ben?

  Wanneer je een leasingwagen krijgt, is die gewoonlijk voorzien van een wettelijk verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA) en van een dekking van de materiële schade. Wat de andere dekkingen betreft, kijk je best eens na wat wel en niet verzekerd is, zodat je weet waar je aan toe bent.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Mijn broer heeft zijn bromfiets opgefokt. Kan hij in de problemen komen met zijn verzekering als hij een ongeval veroorzaakt?

  Ja. Naast het feit dat dit gewoonweg illegaal is en kan bestraft worden met boetes, heeft het opfokken van een brommer ook ernstige gevolgen op verzekeringsvlak.

  Wie met een bromfiets wil rijden, moet die verzekeren voor de schade die hij ermee kan toebrengen aan anderen door daarvoor een “BA (Burgerlijke Aansprakelijkheid) Motorrijtuigenverzekering” aan te gaan, beter gekend als de autoverzekering.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik vertrek voor vier maanden naar het buitenland voor mijn werk en laat mijn wagen hier in mijn garage achter. Moet ik mijn autoverzekering laten doorlopen?

  Als je jouw wagen een langere periode niet gebruikt en ook niet op de openbare weg laat staan, of op andere plaatsen waar (behalve jij) iemand kan komen, dan hoef je die niet te verzekeren met een BA-autoverzekering, die in alle andere gevallen wel altijd verplicht is.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik wachtte aan het rode licht toen ik ben aangereden door een auto die – zo bleek achteraf – gestolen was. De dader is uitgestapt en gevlucht. Wat nu?

  Wanneer een voertuig gestolen is, zal de verzekeraar, die de burgerlijke aansprakelijkheid dekt van dat voertuig, de schade die ermee gemaakt wordt, niet vergoeden. De wetgeving voorziet namelijk dat in zo’n geval de verzekeraar niet moet tussenkomen. Maar slachtoffers van een verkeersongeval veroorzaakt door een gestolen voertuig, blijven niet in de kou staan. Zij kunnen beroep doen op het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds om een vergoeding te bekomen.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Onlangs blokkeerde ik een tram met mijn wagen. Nu ontvang ik een soort van boete vanwege de vervoersmaatschappij. Kan ik daarvoor beroep doen op mijn verzekeraar?

  Ja, je kunt beroep doen op de BA-autoverzekeraar: het gaat om een vergoeding voor de schade die je met je wagen hebt toegebracht aan anderen. Maar besef wel dat het voorval als een “schadegeval” geldt.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Wat gebeurt er indien mijn 14-jarige zoon buiten mijn medeweten een ongeval veroorzaakt met mijn auto?

  Jouw verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Auto zal alle slachtoffers vergoeden, zowel derden (alle personen of instellingen die lichamelijke of stoffelijke schade hebben geleden) als de passagiers in het voertuig dat jouw zoon bestuurde. Deze passagiers worden als zwakke weggebruikers beschouwd en dus automatisch vergoed voor hun lichamelijke letsels.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik wil een caravan met Nederlandse nummerplaat met mijn Belgische wagen slepen? Kan dat?

  Zolang die caravan los staat wordt die beschouwd als een in Nederland ingeschreven voertuig, met alle gevolgen: een aparte en verplichte aansprakelijkheidsverzekering  Auto voor het geval die caravan schade veroorzaakt aan derden, bijvoorbeeld indien zij op een helling in beweging komt. Van zodra je die aanhangwagen koppelt aan je wagen met Belgische nummerplaat, wordt het geheel op verzekeringsvlak beschouwd als één risico. De nummerplaat van het trekkende voertuig primeert: de verzekeraar van het Belgische voertuig draagt het volledige risico.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik had een ongeval in recht. Kan ik zeker zijn dat de expert van de verzekering niets over het hoofd ziet?

  Om te vermijden dat zoiets gebeurt, zijn er een aantal stappen in het verloop van de schadeafwikkeling door de BA autoverzekering die aardig garanties inbouwen bij de bepaling van de vergoeding en bij de herstelling.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Mijn werkgever wil dat ik mijn privé-wagen voor beroepsdoeleinden gebruik. Levert dat een probleem op voor de verzekering?

  "Mijn werkgever wil dat ik mijn privé-wagen voor beroepsdoeleinden gebruik. Levert dat een probleem op voor de verzekering? Heeft dat gevolgen voor degenen die meerijden, bijv. collega's of anderen?"

  Voor de verzekeraar is het erg belangrijk om te weten welk soort gebruik er van een voertuig gemaakt wordt. Voor gebruik voor beroepsdoeleinden geldt doorgaans een hogere premie, meestal door een hogere bonus-malusgraad toe te passen bij het sluiten van de overeenkomst.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik wil mijn oldtimermoto een tijdje aan de kant laten om hem grondig te herstellen. Kan ik mijn verzekering opzeggen om niet nodeloos te betalen?

  Het gaat hier om een tijdelijk buiten het verkeer stellen (om herstellingen uit te voeren), en geen definitieve beëindiging van het gebruik van de motorfiets. Je kan daarvoor het contract enkel schorsen, maar niet opzeggen.

  Om tot schorsing over te gaan, vragen de meeste verzekeringsondernemingen wel het bewijs van schrapping van de nummerplaat.

  Als je de verzekering opzegt moet je ook de nummerplaat inleveren en ontvang je –althans wat de verplichte BA dekking betreft- de nog uitstaande premie terug.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Door een inschattingsfout van een fietser moest ik bruusk uitwijken en maakte ik met mijn auto schade aan een geparkeerde wagen. Wie betaalt welke schade?

  Ook al is een fietser als zwakke weggebruiker extra beschermd in het verkeer, hij kan nog altijd (gedeeltelijk of helemaal) aansprakelijk zijn voor schade aan een “zwakke” weggebruiker, maar ook aan een “sterke” weggebruiker. In dat geval komt zijn familiale verzekering tussen, voor zover hij die heeft.

  Er zijn in dit ongeval drie partijen: jij, de fietser en de geparkeerde auto.

  De fietser is een zwakke weggebruiker. Dat betekent dat hij zijn lichamelijke schade vergoed krijgt van een betrokken voertuig, los van alle aansprakelijkheden.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Binnenkort reis ik naar Oekraïne, maar mijn verzekeraar weigert mijn BA-autodekking uit te breiden. Wat moet ik doen?

  Een verzekeraar die BA-autodekking verleent, verbindt er zich toe dat de dekking geldt in een aantal landen waarvan de lijst wettelijk vastgesteld is. Oekraïne staat niet op die lijst en dus kan de verzekeraar de dekking verlenen tegen bijzondere voorwaarden (beperkte geldigheid, premietoeslag, …) of weigeren.

  Het feit dat een land deel uitmaakt van het "groenekaartsysteem" betekent evenwel niet dat alle verzekeraars in dat land verplicht zijn om dekking te verlenen voor alle andere landen die deze internationale overeenkomst ondertekend hebben.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ben ik als eigenaar van een auto verplicht om de BA Autoverzekering op mijn eigen naam (als verzekeringsnemer) aan te gaan of mag ik die ook op naam van mijn vader nemen, bijvoorbeeld?

  De eigenaar van een auto moet ervoor zorgen dat zijn auto verzekerd is. Dat is wettelijk verplicht. Maar wie als meerderjarige uiteindelijk zijn handtekening onder het verzekeringscontract zet, doet er niet toe voor de wetgever. Let er wel op dat je eerlijk en volledig bent over wie de auto gebruikt.

  Wie een auto heeft en gebruikt, moet ervoor zorgen dat die verzekerd is met een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering auto – kortweg de BA Autoverzekering.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Een vriend veroorzaakte met mijn voertuig een ongeval. Waarom verhoogt mijn bonus-malus score en niet de zijne?

  In de verplichte Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) - autoverzekering wordt – zoals wettelijk voorgeschreven - de historiek van alle ongevallen, zowel deze in fout als deze in recht, bijgehouden per voertuig en op naam van de verzekeringsnemer. Dit is de persoon die de verzekering heeft aangegaan. Hij of zij is meestal ook eigenaar van het voertuig.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Wie draagt de schade als een ouder een verkeersongeval heeft terwijl hij schoolkinderen vervoert bij een schooluitstap?

  "Het komt dikwijls voor dat een school een activiteit plant en dat voor de verplaatsing beroep gedaan wordt op bereidwillige ouders en op leerkrachten die de kinderen dan vervoeren naar de plaats van bestemming en terug met hun persoonlijk voertuig. Wie draagt de schade als een ouder onderweg een ongeval voorheeft met als passagiers enkele schoolkinderen?"

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Komt de verzekeraar nog wel tussen wanneer ik een ongeval veroorzaak door een aandoening die ik heb?

  Sommige aandoeningen, zoals bijvoorbeeld suikerziekte, hartkwalen  of epilepsie kunnen problemen opleveren bij het rijden. Laat je dokter daarom nagaan of je nog wel kan rijden en breng ook je autoverzekeraar op de hoogte van de diagnose. Doe je dat niet, dan kan de verzekeraar bij een ongeval minstens een deel van de uitbetaalde vergoedingen van jou terugvorderen.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Komt de verzekering tussen als er te veel mensen in de wagen zitten?

  Bij een weekendongeval bleek dat er in de auto meer inzittenden dan zitplaatsen waren. Een meisje had voorin plaatsgenomen op de schoot van de passagier. Klopt het dat zij dan niet verzekerd is?

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik ben 16 en mag dus met een brommer rijden maar blijkbaar mag ik zelf geen verzekering afsluiten, hoewel die verplicht is. Hoe kan dat?

  Als minderjarige heb je volgens de wet voor sommige beslissingen de goedkeuring – en handtekening – van één van je ouders nodig. Maar de wetgeving hierover is niet altijd duidelijk. Daarom nemen vele verzekeraars geen risico en vragen ze dat één van de ouders (of een voogd) het verzekeringscontract van een minderjarige mee ondertekent.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ze hebben mijn autosleutels gestolen tijdens een inbraak maar mijn auto staat er wel nog. Wat nu?

  Heb je een mini-omnium of een omniumverzekering van uw wagen? Dan ben je gedekt voor diefstal, poging tot diefstal en de schade die daardoor veroorzaakt werd. 

  Veelal worden de kosten voor de vervanging van de sloten terugbetaald. Check de polisvoorwaarden en vraag het na bij je verzekeraar. 

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Volgens de expert is mijn voertuig “total loss”. Kan ik eisen dat mijn voertuig toch hersteld wordt?

  Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen technisch totaal verlies en economisch totaal verlies. Er is sprake van:

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Wat als een voetganger blijft hangen aan de fiets die ik op mijn auto bevestigde?

  Ben ik in orde met mijn verzekering indien ik mijn fiets achteraan op mijn wagen monteer ? Wat bij ongeval met ernstige letsels voor een voetganger die per ongeluk blijft hangen aan de fiets? Komt de verzekering BA auto tussen ?

  Op verzekeringsgebied blijft de bescherming van mogelijke slachtoffers gewaarborgd door de verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik heb net een occasiewagen gekocht en wil ermee thuis geraken. Kan ik dan een voorlopige nummerplaat krijgen, en wat kan ik doen om mij in regel te brengen?

  Er bestaat niet zoiets als voorlopige nummerplaten. Wie een personenwagen tweedehands te koop wil aanbieden, moet dat voertuig laten keuren vooraleer het voertuig ingeschreven kan worden op naam van de nieuwe eigenaar. Deze “tweedehandskeuring” levert drie essentiële documenten op voor de verkoop.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik heb een verkeersongeval in het buitenland. Wat nu?

  “Ik had een ongeval in Spanje. Een Spanjaard die achter mij aan reed is op mijn wagen gebotst bij een zebrapad terwijl er voetgangers overstaken, met blikschade tot gevolg. Maar de weg naar het strand vragen in het Spaans is heel wat anders dan een gesprek over een autoschade. Hoe zorg ik ervoor dat mijn schade vergoed wordt?”
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik zet mijn oude auto te koop op mijn oprit. Moet ik die nog verzekeren?

  Ja. De “BA Auto”, dat is de verzekering die de burgerrechtelijke aansprakelijkheid dekt van de eigenaar van het voertuig, is bij wet verplicht voor alle motorvoertuigen. Zonder een dergelijke verzekering, mag dit motorvoertuig niet deelnemen aan het verkeer.

  Van zodra een plaats toegankelijk is voor het publiek of zelfs slechts voor een zeker aantal personen die het recht hebben er te komen, moeten de motorvoertuigen die er komen verzekerd zijn. Jouw oprit kan betreden worden door de postbode, een leurder, kinderen van de jeugdbeweging op ruiltocht, enz.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Hoe goed ben ik verzekerd als ik een proefrit maak met een wagen van de garage?

  Januari. Dan is er naar Belgische traditie heel wat te beleven in autoland. Omwille van het autosalon kan de kandidaat-koper rekenen op interessante prijsformules, financieringen, enz. En bovendien is dit het uitgelezen moment om testritten te gaan maken. Want alleen zo weet je echt zeker of het «klikt», nietwaar? Maar hoe zit het met de verzekering? Wat als je een ongeval hebt met die fonkelnieuwe testwagen?

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Bij mijn echtscheiding is de wagen toegewezen aan mijn echtgenoot. Ik heb mijn autoverzekering dan maar opgezegd. Kan ik het deel van de premie voor de rest van de looptijd van het contract recupereren?

  Als je bij een echtscheiding de wagen niet meer in bezit hebt en ook niet meteen een nieuwe wagen neemt, kan je jouw verzekeringscontract best schorsen. De verzekeraar zal vragen om het bewijs van schrapping van de nummerplaat in te sturen. Vervolgens krijg je het niet gebruikte deel van de premie terug.

  Het contract voor een autoverzekering loopt steeds maximum één jaar. Ten laatste tegen het einde van die periode krijg je het niet gebruikte deel van de premie terug. Pas dan is je contract echt beëindigd.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Hoe zit het met de verzekering bij het gebruik van een vervangwagen?

  Ter herinnering: Elke wagen moet verzekerd zijn voor de schade die ermee kan worden toegebracht aan derden. Dat gebeurt met een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA Autoverzekering). Omdat deze verzekering bij wet verplicht is, heeft de wetgever ook voorzien in een “modelovereenkomst” die de voorwaarden ter verzekering oplegt. Wat hieronder over de Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering handelt, is gebaseerd op deze Modelovereenkomst. Je verzekeraar mag altijd meer bescherming bieden.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik heb een nieuwe auto gekocht. Kan ik dan ook een nieuwe verzekering kiezen?

  Als je een nieuwe auto koopt, is dat vaak het moment waarop je gaat nadenken over je BA Autoverzekering en misschien wil overstappen naar een andere verzekeraar. Maar dat gaat niet zomaar: een nieuwe auto is geen reden om de contractuele verplichtingen van je huidige contract uit het oog te verliezen.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik heb mijn auto verzekerd met een omniumverzekering. Als mijn laptop uit mijn auto gestolen wordt, wordt die dan vergoed?

  Neen. Een omniumverzekering beschermt je tegen diefstal van jouw wagen zelf of schade ingevolge een poging daartoe, niet van de spullen die er in liggen. Dit zijn de zogenaamde “goederen” en worden niet gedekt in een omniumverzekering. Hetzelfde geldt dus voor fototoestellen, GPS-toestellen, GSM’s, enzovoort. 
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Wij vertrekken bijna op skivakantie. Word je in Duitsland automatisch aansprakelijk gesteld voor een ongeval als je geen winterbanden hebt ?

  Bij skiliefhebbers hoor je dit de jongste tijd wel vaker beweren. Dit gerucht klopt echter niet.

  De Duitse wegcode eist «dat het voertuig is aangepast aan de weersomstandigheden». Wie bij onze Oosterburen in winterse weersomstandigheden niet de geschikte uitrusting heeft (o.a. winterbanden, goede werking ruitenwissers, schone voorruit) riskeert een boete van 20 euro. Veroorzaak je ook nog verkeershinder dan wordt de boete verdubbeld tot 40 euro.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik wil mijn wagen als oldtimer laten verzekeren. Welke voorwaarden zijn daaraan verbonden?

  Om een voertuig van welke aard ook in te schrijven als een oldtimer (dus met een O-nummerplaat) moet dat voertuig minstens 25 jaar geleden in gebruik genomen zijn. Een dergelijk voertuig mag echter niet gebruikt worden voor :

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Heb ik een aparte verzekering nodig voor mijn aanhangwagen?

  Meer dan 500kg? Aanhangwagen verzekeren in contract van je wagen

  Het gewicht van de aanhangwagen maakt inderdaad een verschil. Volgens de wet is iedere eigenaar van een motorrijtuig verplicht om een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik leid een onderneming voor gezinshulp. Voor hun werk doen mijn werknemers boodschappen met hun privéwagen. Hoe zorg ik ervoor dat mijn werknemers geen persoonlijke risico’s nemen tijdens hun werk?

  Wanneer een werknemer zijn privévoertuig gebruikt om beroepsopdrachten uit te voeren, dan heeft dat gevolgen op het vlak van zijn verzekering. Als je wenst dat je werknemers voldoende beschermd zijn, is een correcte verzekering onontbeerlijk.
   

  De BA-autoverzekering

   
  Doen deze verplaatsingen zich vaak voor? Dan moet de BA-autoverzekeraar van jouw werknemer weten dat de auto die hij verzekert (ook) voor professioneel gebruik dient.
   
  Hou rekening met het volgende:
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Moet ik als persoon met een handicap een verzekering aangaan voor mijn elektrische rolstoel ?

  Ja, want voor de wet is een elektrische rolstoel een motorvoertuig.

  Dat betekent dat je je als gebruiker van een elektrische rolstoel moet verzekeren voor burgerrechtelijke aansprakelijkheid,  dus voor de schade die je ermee kan aanrichten aan anderen op de openbare weg. Dit geldt ook voor zogenaamde elektrische scooters waarmee personen met een handicap zich voortbewegen.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik sta op het punt een tweedehandsauto te kopen, heb ik dan een BA autoverzekering nodig om die wagen enkel tot bij mij thuis te rijden?

  Een motorvoertuig dat zich op de openbare weg begeeft moet altijd over een BA* autoverzekering beschikken. Dit is wettelijk verplicht.

  Er zijn twee mogelijke situaties: (A) de tweedehandsauto waarvan sprake is je eerste wagen, (B) je hebt reeds een auto en je gaat die vervangen.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Wij gaan met een bevriend koppel op reis met een gehuurde mobilhome. Geldt onze bestuurdersverzekering ook voor die huurwagen en ook voor onze vrienden als zij het stuur nemen?

  Om te beginnen, kunnen we het alleen maar aanmoedigen dat je een bestuurdersverzekering bent aangegaan. Je verplichte Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering komt immers niet tussen in je medische kosten wanneer je een schadegeval heeft veroorzaakt als bestuurder, wanneer je dus zelf in fout bent of wanneer er niemand aansprakelijk is. De Bestuurdersverzekering is dus een zeer nuttige aanvulling op je autoverzekering.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Moet ik een rijgeschiktheidsattest hebben om te kunnen carpoolen met mijn collega’s?

  Neen. Eind 2008 heeft een Koninklijk Besluit duidelijkheid geschapen in dit verband. Vóór deze wijziging was er onduidelijkheid of zo’n attest verplicht was van zodra iemand collega’s vervoerde met een bedrijfswagen. Hoewel deze verplichting slechts gold in bepaalde gevallen, zorgde dit voor heel wat verwarring.

  Een rijgeschiktheidsattest wordt afgeleverd door een erkend geneesheer. Het bevestigt dat iemand medisch geschikt is om een voertuig te besturen.

  Tegenwoordig is een rijgeschiktheidsattest niet meer nodig voor wie aan carpooling doet.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Wat moet de geldigheidsduur zijn van mijn groene kaart als de politie de verzekeringsdocumenten van mijn wagen controleert?

  Volgens de geldende reglementering moet de groene kaart, die aangeeft dat jouw wagen verzekerd is, minstens 15 dagen geldig zijn.

  Meestal is een groene kaart geldig voor 3 of 6 maanden of een jaar. Dat hangt af van hoe je jouw jaarpremie betaalt: in één keer voor het hele jaar of opgesplitst, bijvoorbeeld per drie of zes maanden..

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik heb nog nooit schade aangericht met mijn wagen. Waarom kost een autoverzekering mij dan honderden euro’s?

  Tijdens één jaar veroorzaken gemiddeld 7 op 100 autobestuurders een ongeval. Dat maakt dat de autoverzekeraars jaarlijks zo’n 1,3 miljard euro aan schade vergoeden.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Hagelschade? Dit kan je verzekeraar voor je doen

  Hagelbuien kunnen veel materiële schade veroorzaken aan veranda’s, huizen en voertuigen. ABC geeft een overzicht van de mogelijke dekkingen.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Komen verzekeringen tussen bij terrorisme?

  Ja, sinds 2008 dekken de meeste verzekeringen ook schade veroorzaakt door terrorisme. Om dat mogelijk te maken, hebben de verzekeringssector en de overheid de handen in elkaar geslagen.

  Meer weten? Lees ook de publicatie met 34 veel gestelde vragen over verzekeringen tegen terrorisme.

  Welke verzekeringen?

  Volgende verzekeringen zijn verplicht om schade door terrorisme te dekken :

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik ben 18 en heb net mijn voorlopig rijbewijs gehaald. Kan ik nu een autoverzekering nemen? En hoe zorg ik ervoor dat de prijs redelijk blijft?

  Ja dat kan en als eigenaar van een motorrijtuig ben je zelfs verplicht om een verzekering aan te gaan. In principe maakt een verzekeraar geen onderscheid tussen een voorlopig en een definitief rijbewijs. Alleen moet je wel beseffen dat de verzekeraar rekening zal houden met een jonge leeftijd en onervarenheid van de bestuurder bij het bepalen van de prijs.

  Volledige FAQ tonenMeer info

Timeline Visual: 
Woningshow

 • Enkele vriendinnen waren al het slachtoffer van een “sac-jacking”, andere zijn bevreesd wanneer ze in de stad rijden. Blijkbaar komt de verzekering niet systematisch tussenbeide, hoe zit dat juist?

  Sac-jacking in de auto is eigenlijk een diefstal met geweld waarbij de daders een handtas of andere waardevolle spullen grijpen nadat ze de zijruit van een auto hebben ingeslagen of de deur hebben opengetrokken terwijl de bestuurder vertraagt of helemaal gestopt is. Soms proberen de daders hun slachtoffers te misleiden maar even goed liggen ze aan stoplichten op de loer.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Waarom zou ik mijn premie betalen met een domiciliëring?

  Met een domiciliëring van je verzekeringspremie maak je het jezelf gewoon makkelijk en vermijd je dat je je verzekering vergeet te betalen of dat er fouten sluipen in de betaling.

  Met een domiciliëring van je verzekeringspremie geef je jouw verzekeraar de toelating om de premie automatisch van je bankrekening te halen, als er tenminste genoeg geld op staat. Daardoor vermijd je dat je je verzekering vergeet te betalen of dat er fouten sluipen in de betaling, zoals een foute vermelding of een ongeldig rekeningnummer.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik ben van plan te overwinteren in het zuiden van Europa en wil onaangename verrassingen vermijden. Moet ik op iets letten voor de auto- en brandverzekering?

  Als je de auto meeneemt naar Zuid-Europa voor enkele maanden hoef je voor de autoverzekering niks speciaal te doen. Ze is geldig in gans Europa en een stukje daarbuiten. De landen waar je burgerlijke aansprakelijkheid is gedekt staan vermeld op de groene kaart. Als je de auto thuis laat, probeer hem dan zo goed en zo veilig mogelijk te stallen. In de garage of op de oprit, als die mogelijkheid bestaat. Wanneer je op een dag definitief in het buitenland gaat wonen, of het grootste deel van het jaar, dan zal je de auto in dat land moeten inschrijven en hem daar verzekeren.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Wat is een blokpolis?

  Een blokpolis (soms ook syndicuspolis of verzekering mede-eigendom genoemd) is een brandverzekering voor een gebouw waarin meerdere woningen zitten van verschillende eigenaars. Het is dus een product op maat van bijvoorbeeld appartementsgebouwen. 
   
  De syndicus sluit de verzekering af voor het gebouw als geheel en iedere mede-eigenaar is verzekerd voor zijn aandeel daarin. Bovendien verzekert zo’n blokpolis zowel alle private woongedeelten als de gemeenschappelijke delen van het gebouw. 
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ben ik verplicht mijn brandverzekering te nemen bij de bank waar ik ook mijn lening afsluit?

  Als je een hypothecaire lening aangaat, mag de bank van je eisen dat je een brandverzekering neemt maar je mag zelf kiezen waar je die verzekering neemt. De bank kan je wel aanmoedigen om de brandverzekering van haar keuze te nemen in ruil voor een korting op de rente van je lening. 
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn woning correct laat verzekeren?

  Wanneer je een woningverzekering aangaat, zal de verzekeraar meestal vragen een evaluatierooster in te vullen om de te verzekeren waarde te bepalen. Daarop vul je bijvoorbeeld in hoeveel ruimtes er zijn, of je woning een appartement of een vrijstaande, halfopen of gesloten bebouwing is, enzovoort. 

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik ga niet akkoord met het bedrag van de schadevergoeding. Wat kan ik doen?

  Wanneer je de voorgestelde schadevergoeding betwist, kan je een expertiseprocedure aanvragen. Elke partij (verzekerde en verzekeraar) wijst een expert aan. 
   
  Als de twee experts niet tot een akkoord komen, kiezen ze een derde expert (of laten ze de rechter er een aanwijzen) die de knoop doorhakt. Beide partijen betalen elk de helft van het ereloon van deze derde expert. 
   
  Sommige verzekeraars vergoeden het ereloon van de expert gekozen door de verzekerde, overeenkomstig de bedragen die in het verzekeringscontract vermeld staan. 

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Dekt de waarborg “natuurrampen” ook de schade aan goederen in ondergrondse garages of kelders van een woning?

  De voorwaarden die verzekeringsondernemingen hanteren, kunnen afwijken van wat de wet voorschrijft, want die voorziet minimale verplichte dekkingen.

  Meestal zijn voertuigen uitgesloten, en wat kelders betreft, de goederen die zich op minder dan 10 cm boven de grond bevinden, behalve verwarmings-, elektriciteits- en waterinstallaties die er blijvend zijn bevestigd.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Kunnen wij geen brandverzekering krijgen als we bouwen in een overstromingsgebied?

  Toch wel. Wie nog bouwt in een overstromingsgebied kan wel degelijk een brandverzekering vinden. Wanneer het nieuwe gebouw echter in een zogenaamde “risicozone” ligt is de verzekeraar niet verplicht om binnen deze polis de waarborg tegen overstromingsschade te verlenen. 

  Deze specifieke mogelijkheid om de waarborg overstromingsschade uit te sluiten staat in de wetgeving over de natuurrampenverzekering, die sinds maart 2007 deel uitmaakt van elke brandverzekering voor woningen en kleine ondernemingen.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik ben nogal vaak van huis. Komt mijn diefstalverzekering tussenbeide als er tijdens mijn afwezigheid ingebroken wordt?

  Jouw verzekeringscontract bepaalt de duur van de periodes van langere of regelmatige afwezigheid (bijvoorbeeld 60 of 90 dagen per jaar) waarin de dekking niet geldt. Mogelijk is deze duurtijd korter voor waardevolle voorwerpen.
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Wat te doen na diefstal van waardevolle voorwerpen?

  Geef de diefstal aan

  Geef de diefstal of diefstalpoging aan bij de politie. Meestal moet je in geval van diefstal of poging tot diefstal binnen de 24 uur een klacht indienen bij de politie en aan de verzekeraar een kopie van het proces-verbaal bezorgen.

  Neem snel alle nodige stappen als er effecten of andere waardepapieren gestolen zijn. Als er kredietkaarten zijn verdwenen, verwittig dan de kredietorganisaties (bel ‘Card Stop’ op het nummer +3270344344).

   

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ze hebben mijn autosleutels gestolen tijdens een inbraak maar mijn auto staat er wel nog. Wat nu?

  Heb je een mini-omnium of een omniumverzekering van uw wagen? Dan ben je gedekt voor diefstal, poging tot diefstal en de schade die daardoor veroorzaakt werd. 

  Veelal worden de kosten voor de vervanging van de sloten terugbetaald. Check de polisvoorwaarden en vraag het na bij je verzekeraar. 

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Na het overlijden van mijn vader heb ik de naakte eigendom van een woning geërfd en mijn moeder behoudt het vruchtgebruik en blijft erin wonen. Wie ontfermt zich over de brandverzekering?

  Je hebt de woning in naakte eigendom gekregen. Dat wil zeggen dat je eigenaar bent maar jij er niet in kan wonen of er huur voor vragen. Jouw moeder is de vruchtgebruiker. Zij bezit de woning niet maar mag er wel in wonen zolang ze leeft.

  Wat met de brandverzekering?

  Om de woning te verzekeren moet ofwel jij ofwel jouw moeder een brandverzekering afsluiten en de andere rechthebbende vermelden als verzekerde. Bij heel wat verzekeraars is overigens de andere rechthebbende automatisch meeverzekerd.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Hoe voorkom ik brand of ongevallen in de keuken?

  Voorkom het risico op brand in de keuken

  De meeste keukenbranden zijn te wijten aan zelfontbranding van oververhit vet of oververhitte olie, als gevolg van onoplettendheid: men laat een klontje boter in een pan smelten, er wordt aangebeld, men vergeet even dat er iets op het fornuis stond, en wanneer men weer in de keuken komt, staat de pan in brand… Naast dat jammer genoeg klassieke geval zijn er nog punten waarop u zou moeten letten om keukenbrand te vermijden:

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Onze woning is door de schade tijdelijk onbewoonbaar. Hebben wij via de brandverzekering recht op huisvesting elders?

  Wanneer de woning door een gedekt schadegeval zoveel schade heeft opgelopen dat ze niet bewoonbaar is, hebben de verzekerden via de brandverzekering recht op een tijdelijk onderdak elders, bijvoorbeeld in een hotel. Hun verzekeraar zal hen hierbij helpen en laten weten waar ze naar toe kunnen.

  In de praktijk vind je in zo’n geval meestal opvang bij familie of vrienden. Ook dan vergoedt de brandverzekering de onbruikbaarheid van de onbewoonbare woning. Het bedrag komt overeen met de huurwaarde (als je eigenaar bent) of de huurgelden (als je huurder of gebruiker bent) van de woning.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Een aantal jonge mensen worden roommates. Wat met de brandverzekering?

  Aansprakelijkheid tegenover de eigenaar

  Ten eerste is er de aansprakelijkheidsverzekering ten aanzien van de eigenaar, voor wat betreft schade aan de gehuurde woning. Voor deze schade nemen jullie best samen een huuraansprakelijkheidsverzekering die elke huisgenoot beschouwt als "verzekerde".
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Hoe verzeker ik mijn bouwwerf?

  Bij bouw of verbouwing is veel geld gemoeid. Een goede dekking is dus van groot belang. Daarom bestaat er een speciale verzekering voor werven, de zogenaamde verzekering “Alle bouwplaatsrisicio’s”, kortweg ABR-verzekering.

  Zo’n ABR-verzekering zorgt dat je als bouwheer of eigenaar maximaal beschermd bent en je niet te veel zorgen moet maken over wie aansprakelijk is voor schade.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Hagelschade? Dit kan je verzekeraar voor je doen

  Hagelbuien kunnen veel materiële schade veroorzaken aan veranda’s, huizen en voertuigen. ABC geeft een overzicht van de mogelijke dekkingen.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik ga verhuizen naar een andere huurwoning. Wat met mijn brandverzekering?

  Jouw huurdersaansprakelijkheid en inboedel verhuizen gewoon mee naar je nieuwe woning. En dus ook je brandverzekering.
   
  Je brandverzekering loopt gewoon door maar moet wel aangepast worden aan de kenmerken van de nieuwe woning om te voorkomen dat je niet over- of onderverzekerd bent. Geef jouw verzekeraar of tussenpersoon dus een seintje van zodra je weet wanneer je zal verhuizen. Zo wordt dit op tijd geregeld en kan je het al niet meer over het hoofd zien. Er komt immers al heel wat bij een verhuis kijken.
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

Timeline Visual: 
Gezinslevenshow

 • Waarom zou ik mijn premie betalen met een domiciliëring?

  Met een domiciliëring van je verzekeringspremie maak je het jezelf gewoon makkelijk en vermijd je dat je je verzekering vergeet te betalen of dat er fouten sluipen in de betaling.

  Met een domiciliëring van je verzekeringspremie geef je jouw verzekeraar de toelating om de premie automatisch van je bankrekening te halen, als er tenminste genoeg geld op staat. Daardoor vermijd je dat je je verzekering vergeet te betalen of dat er fouten sluipen in de betaling, zoals een foute vermelding of een ongeldig rekeningnummer.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik leende de nieuwe fiets van mijn buurman en viel ermee waardoor de fiets vernield is. Komt mijn familiale verzekering tussen voor de schade aan de fiets?

  Neen. Als je iets van iemand anders leent – met zijn of haar toestemming natuurlijk – dan gaat het in feite om een “contract”, namelijk een contract van bruikleen. Ook al heb je dat helemaal niet schriftelijk vastgelegd.
   
  De familiale verzekering, ook wel de BA Privéleven genoemd, komt normaal gezien alleen tussen in buitencontractuele schade en zal de schade aan de fiets dus niet vergoeden.
   

  Wat is buitencontractuele (=extracontractuele) schade?

   
  Enkele voorbeelden:

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Wat gebeurt er indien mijn 14-jarige zoon buiten mijn medeweten een ongeval veroorzaakt met mijn auto?

  Jouw verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Auto zal alle slachtoffers vergoeden, zowel derden (alle personen of instellingen die lichamelijke of stoffelijke schade hebben geleden) als de passagiers in het voertuig dat jouw zoon bestuurde. Deze passagiers worden als zwakke weggebruikers beschouwd en dus automatisch vergoed voor hun lichamelijke letsels.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Mijn zoon heeft een leerling beentje gelicht op school. Nu eisen de ouders van het slachtoffer de terugbetaling van hun kosten. Is het niet de school die tussenbeide moet komen?

  Het is niet omdat de wet onderwijzers aansprakelijk stelt voor daden van leerlingen, dat de ouders van minderjarige kinderen op hun beurt niet aansprakelijk zouden zijn voor het gedrag van die kinderen. Merk overigens op dat het feit dat ouders niet samenleven hen daarom niet minder aansprakelijk stelt.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Door een inschattingsfout van een fietser moest ik bruusk uitwijken en maakte ik met mijn auto schade aan een geparkeerde wagen. Wie betaalt welke schade?

  Ook al is een fietser als zwakke weggebruiker extra beschermd in het verkeer, hij kan nog altijd (gedeeltelijk of helemaal) aansprakelijk zijn voor schade aan een “zwakke” weggebruiker, maar ook aan een “sterke” weggebruiker. In dat geval komt zijn familiale verzekering tussen, voor zover hij die heeft.

  Er zijn in dit ongeval drie partijen: jij, de fietser en de geparkeerde auto.

  De fietser is een zwakke weggebruiker. Dat betekent dat hij zijn lichamelijke schade vergoed krijgt van een betrokken voertuig, los van alle aansprakelijkheden.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Komt de verzekeraar nog wel tussen wanneer ik een ongeval veroorzaak door een aandoening die ik heb?

  Sommige aandoeningen, zoals bijvoorbeeld suikerziekte, hartkwalen  of epilepsie kunnen problemen opleveren bij het rijden. Laat je dokter daarom nagaan of je nog wel kan rijden en breng ook je autoverzekeraar op de hoogte van de diagnose. Doe je dat niet, dan kan de verzekeraar bij een ongeval minstens een deel van de uitbetaalde vergoedingen van jou terugvorderen.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Moet ik als persoon met een handicap een verzekering aangaan voor mijn elektrische rolstoel ?

  Ja, want voor de wet is een elektrische rolstoel een motorvoertuig.

  Dat betekent dat je je als gebruiker van een elektrische rolstoel moet verzekeren voor burgerrechtelijke aansprakelijkheid,  dus voor de schade die je ermee kan aanrichten aan anderen op de openbare weg. Dit geldt ook voor zogenaamde elektrische scooters waarmee personen met een handicap zich voortbewegen.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik wens een advocaat aan te stellen omdat een minnelijke regeling niet meer mogelijk is. Kan ik deze vrij kiezen?

  In rechtsbijstandsverzekeringen wordt de vrije keuze van advocaat zowel door de wet als door het contract gewaarborgd. Je hebt dus de mogelijkheid om jouw advocaat vrij te kiezen om je belangen te verdedigen en te vertegenwoordigen. 
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Over enkele weken trekt mijn dochter het huis uit. Wanneer moet ze een eigen familiale verzekering aangaan?

  De familiale verzekering, die de aansprakelijkheid van particulieren dekt wanneer een verzekerde schade toebrengt aan derden, wordt gedeeltelijk bepaald door de wet, die minimumvoorwaarden oplegt. Daarboven kan de verzekeraar vrij een aantal dekkingen aan dit minimum toevoegen.
   
  De dekking van gezinsleden die verhuizen, is zo’n bijkomende dekking. Of jouw dochter meteen een familiale verzekering nodig heeft om zonder onderbreking gedekt te zijn, hangt dus af van wat in jouw familiale verzekering staat.
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Wij gaan verhuizen met de hulp van familie en vrienden. Welke verzekering hebben wij of zij nodig?

  Voor het risico op ongevallen

  Eerste mogelijkheid: je kan bij je gebruikelijke contactpersoon voor verzekeringen aankloppen met de vraag naar een polis verhuizing. Als een verzekeraar zo’n polis moet opmaken en hiervoor een premie berekenen, zal hij waarschijnlijk vragen naar de identiteit, leeftijd en beroep van de personen die verzekerd moeten worden. Hij zal samen met jou ook het te verzekeren kapitaal bepalen.
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Tijdens de vakantie komen mijn ouders op de kinderen passen en thuis logeren. Geldt de familiale verzekering dan ook voor hen?

  Familieleden en ook vrienden die bij jou een vakantieperiode doorbrengen zijn in sommige contracten opgenomen bij de verzekerden. In de polis vind je de bevestiging als dat zo is.
   
  Als ze dan in die periode schade veroorzaken bij anderen (dus niet aan jouw eigen gezin), dan is die schade gedekt. Hebben ze zelf ook een familiale verzekering dan kunnen ze die uiteraard aanspreken.
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

Timeline Visual: 
Gezondheid & ongevallenshow

 • Ik ben gescheiden. Wie krijgt het geld van de levensverzekering na mijn overlijden?

  Dat verschilt naargelang de situatie.
   
  Heb jij je ex-partner nog vóór het huwelijk onder zijn of haar naam aangeduid als begunstigde? Dan zal hij/zij  zonder wijziging van de begunstigingsclausule zijn/haar recht op het verzekerde bedrag hoe dan ook behouden.
   
  Wanneer je jouw ex-echtgenoot ten tijde van het huwelijk onder zijn of haar naam hebt aangeduid als begunstigde moet je kijken naar de datum van echtscheiding.
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Vallen ongevallen met jongeren die aan de activiteiten van een jeugdbeweging deelnemen, automatisch onder de aansprakelijkheid van de organisatoren? Is je kind goed verzekerd?

  Als je kind een ongeval heeft gehad tijdens een activiteit van de jeugdbeweging, zal je de schade moeten bewijzen, alsook de fout die (iemand van) de jeugdbeweging gemaakt heeft, en het verband tussen die fout en de schade. Alleen dan kan je de jeugdbeweging aansprakelijk stellen.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Komt mijn hospitalisatieverzekering tussen ongeacht het ziekenhuis?

  Doorgaans wel, al zijn er vaak beperkingen voor enkele dure – voornamelijk Brusselse - ziekenhuizen.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Komt de verzekeraar nog wel tussen wanneer ik een ongeval veroorzaak door een aandoening die ik heb?

  Sommige aandoeningen, zoals bijvoorbeeld suikerziekte, hartkwalen  of epilepsie kunnen problemen opleveren bij het rijden. Laat je dokter daarom nagaan of je nog wel kan rijden en breng ook je autoverzekeraar op de hoogte van de diagnose. Doe je dat niet, dan kan de verzekeraar bij een ongeval minstens een deel van de uitbetaalde vergoedingen van jou terugvorderen.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Moet ik als persoon met een handicap een verzekering aangaan voor mijn elektrische rolstoel ?

  Ja, want voor de wet is een elektrische rolstoel een motorvoertuig.

  Dat betekent dat je je als gebruiker van een elektrische rolstoel moet verzekeren voor burgerrechtelijke aansprakelijkheid,  dus voor de schade die je ermee kan aanrichten aan anderen op de openbare weg. Dit geldt ook voor zogenaamde elektrische scooters waarmee personen met een handicap zich voortbewegen.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Hoe voorkom ik brand of ongevallen in de keuken?

  Voorkom het risico op brand in de keuken

  De meeste keukenbranden zijn te wijten aan zelfontbranding van oververhit vet of oververhitte olie, als gevolg van onoplettendheid: men laat een klontje boter in een pan smelten, er wordt aangebeld, men vergeet even dat er iets op het fornuis stond, en wanneer men weer in de keuken komt, staat de pan in brand… Naast dat jammer genoeg klassieke geval zijn er nog punten waarop u zou moeten letten om keukenbrand te vermijden:

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Kan ik zelf kiezen wie het geld van mijn levensverzekering krijgt bij mijn overlijden?

  Wanneer je een levensverzekering afsluit, moet je onder meer bepalen wie het bedrag van je levensverzekering ontvangt indien je overlijdt. Anders maakt het gewoon deel uit van je nalatenschap.
   
  Je kiest zelf wie je aanduidt als begunstigde. Zo kan je een familielid aanduiden, maar ook een goede vriend of vriendin, een kennis of zelfs een bepaalde organisatie of een goed doel. Let wel, als je de verzekeringspremies van de belastingen wil aftrekken, zijn de personen die je kan aanduiden als begunstigde wel beperkt.
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Mijn vader is omgekomen in een ongeval. Welke documenten moet ik overhandigen aan zijn levensverzekeraar?

  Tegenover de levensverzekeraar moet je drie dingen bewijzen: het overlijden zelf, eventueel de oorzaak van het overlijden en wie het kapitaal van de overlijdensdekking toekomt.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • De reisbijstand bracht ons terug naar huis, maar wie gaat de medische kosten vergoeden?

  De reisbijstandsverzekeraar betaalt na ziekte of ongeval van de verzekerde de in het buitenland gemaakte medische kosten, na tussenkomst van je ziekenfonds of je ziekteverzekering (hospitalisatieverzekering).  
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Wij gaan verhuizen met de hulp van familie en vrienden. Welke verzekering hebben wij of zij nodig?

  Voor het risico op ongevallen

  Eerste mogelijkheid: je kan bij je gebruikelijke contactpersoon voor verzekeringen aankloppen met de vraag naar een polis verhuizing. Als een verzekeraar zo’n polis moet opmaken en hiervoor een premie berekenen, zal hij waarschijnlijk vragen naar de identiteit, leeftijd en beroep van de personen die verzekerd moeten worden. Hij zal samen met jou ook het te verzekeren kapitaal bepalen.
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Moet ik mijn levens- of hospitalisatieverzekeraar inlichten als ik besmet geraakt ben met HIV ? Welke gevolgen kan mijn besmetting hebben qua verzekeringen?

  Als je een nieuwe levensverzekering of hospitalisatieverzekering wil aangaan, krijg je doorgaans een medische vragenlijst. Daarop moet je het melden als je HIV hebt. Zo kan de verzekeraar je gezondheidstoestand juist inschatten. Maar als je levensverzekering of hospitalisatieverzekering al loopt, is het niet nodig om je verzekeraar in te lichten.

  Levensverzekeringen

  Volledige FAQ tonenMeer info

Timeline Visual: 
Sparen & pensioenshow

 • Ik ben gescheiden. Wie krijgt het geld van de levensverzekering na mijn overlijden?

  Dat verschilt naargelang de situatie.
   
  Heb jij je ex-partner nog vóór het huwelijk onder zijn of haar naam aangeduid als begunstigde? Dan zal hij/zij  zonder wijziging van de begunstigingsclausule zijn/haar recht op het verzekerde bedrag hoe dan ook behouden.
   
  Wanneer je jouw ex-echtgenoot ten tijde van het huwelijk onder zijn of haar naam hebt aangeduid als begunstigde moet je kijken naar de datum van echtscheiding.
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Wat gebeurt er met mijn groepsverzekering als ik van werk verander?

  Je verliest het opgebouwde kapitaal van jouw groepsverzekering uiteraard niet, maar je moet wel kiezen tussen verschillende opties. Je vorige werkgever zal hiervoor met jou contact opnemen.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik heb op financieel vlak een tegenslag en wil liever even niet meer bijstorten in mijn pensioenspaarverzekering. Kan dat?

  Als je – tijdelijk of permanent - niet meer wil of kan bijstorten in je pensioenspaarverzekering, neem dan best contact op met jouw verzekeraar of tussenpersoon. Samen kan je dan op zoek naar de beste oplossing.

  Als je de premiebetaling van jouw pensioenspaarverzekering onderbreekt, kan dat  verschillende gevolgen hebben naargelang het type pensioenspaarverzekering.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Kan ik zelf kiezen wie het geld van mijn levensverzekering krijgt bij mijn overlijden?

  Wanneer je een levensverzekering afsluit, moet je onder meer bepalen wie het bedrag van je levensverzekering ontvangt indien je overlijdt. Anders maakt het gewoon deel uit van je nalatenschap.
   
  Je kiest zelf wie je aanduidt als begunstigde. Zo kan je een familielid aanduiden, maar ook een goede vriend of vriendin, een kennis of zelfs een bepaalde organisatie of een goed doel. Let wel, als je de verzekeringspremies van de belastingen wil aftrekken, zijn de personen die je kan aanduiden als begunstigde wel beperkt.
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Moet ik mijn levens- of hospitalisatieverzekeraar inlichten als ik besmet geraakt ben met HIV ? Welke gevolgen kan mijn besmetting hebben qua verzekeringen?

  Als je een nieuwe levensverzekering of hospitalisatieverzekering wil aangaan, krijg je doorgaans een medische vragenlijst. Daarop moet je het melden als je HIV hebt. Zo kan de verzekeraar je gezondheidstoestand juist inschatten. Maar als je levensverzekering of hospitalisatieverzekering al loopt, is het niet nodig om je verzekeraar in te lichten.

  Levensverzekeringen

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Persartikelen maken gewag van een verlaging van het gegarandeerde rendement van de groepsverzekering. Hoe zit dat nu?

  Wie een groepsverzekering heeft, spaart via het werk voor een aanvullend pensioen. Meestal gebeurt dit met een vaste bijdrage, bijvoorbeeld per maand. Dit geld levert dan tot aan het pensioen een jaarlijks rendement op. Wettelijk gezien moet de werkgever ervoor zorgen dat de eigen bijdragen van de werknemers 3,75% rendement per jaar opleveren, voor de werkgeversbijdragen is dat minimumrendement vastgelegd op 3,25%.

  Volledige FAQ tonenMeer info

Timeline Visual: 
Werk & ondernemingshow

 • Ik krijg binnenkort een leasingwagen van mijn werk. Hoe zit het dan met de verzekering? En hoe ben ik zeker dat ik voldoende verzekerd ben?

  Wanneer je een leasingwagen krijgt, is die gewoonlijk voorzien van een wettelijk verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA) en van een dekking van de materiële schade. Wat de andere dekkingen betreft, kijk je best eens na wat wel en niet verzekerd is, zodat je weet waar je aan toe bent.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Wat gebeurt er met mijn groepsverzekering als ik van werk verander?

  Je verliest het opgebouwde kapitaal van jouw groepsverzekering uiteraard niet, maar je moet wel kiezen tussen verschillende opties. Je vorige werkgever zal hiervoor met jou contact opnemen.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Vallen ongevallen met jongeren die aan de activiteiten van een jeugdbeweging deelnemen, automatisch onder de aansprakelijkheid van de organisatoren? Is je kind goed verzekerd?

  Als je kind een ongeval heeft gehad tijdens een activiteit van de jeugdbeweging, zal je de schade moeten bewijzen, alsook de fout die (iemand van) de jeugdbeweging gemaakt heeft, en het verband tussen die fout en de schade. Alleen dan kan je de jeugdbeweging aansprakelijk stellen.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Mijn werkgever wil dat ik mijn privé-wagen voor beroepsdoeleinden gebruik. Levert dat een probleem op voor de verzekering?

  "Mijn werkgever wil dat ik mijn privé-wagen voor beroepsdoeleinden gebruik. Levert dat een probleem op voor de verzekering? Heeft dat gevolgen voor degenen die meerijden, bijv. collega's of anderen?"

  Voor de verzekeraar is het erg belangrijk om te weten welk soort gebruik er van een voertuig gemaakt wordt. Voor gebruik voor beroepsdoeleinden geldt doorgaans een hogere premie, meestal door een hogere bonus-malusgraad toe te passen bij het sluiten van de overeenkomst.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik woon afwisselend één week in mijn eigen huis en één week bij mijn vriend. Wat als ik een ongeval heb op de weg van het werk naar mijn vriend? Is dat een probleem voor de arbeidsongevallenverzekering?

  De arbeidsongevallenwet omschrijft de arbeidsweg als het normale traject tussen de verblijfplaats en de arbeidsplaats en omgekeerd. Als vertrek- en eindpunt geldt het overschrijden van de dorpel van de hoofd- of tweede verblijfplaats. De notie “verblijfplaats” is hierbij belangrijk. Het is de plaats waar de werknemer feitelijk woont, ook al is dat tijdelijk.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik leid een onderneming voor gezinshulp. Voor hun werk doen mijn werknemers boodschappen met hun privéwagen. Hoe zorg ik ervoor dat mijn werknemers geen persoonlijke risico’s nemen tijdens hun werk?

  Wanneer een werknemer zijn privévoertuig gebruikt om beroepsopdrachten uit te voeren, dan heeft dat gevolgen op het vlak van zijn verzekering. Als je wenst dat je werknemers voldoende beschermd zijn, is een correcte verzekering onontbeerlijk.
   

  De BA-autoverzekering

   
  Doen deze verplaatsingen zich vaak voor? Dan moet de BA-autoverzekeraar van jouw werknemer weten dat de auto die hij verzekert (ook) voor professioneel gebruik dient.
   
  Hou rekening met het volgende:
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Moet ik een rijgeschiktheidsattest hebben om te kunnen carpoolen met mijn collega’s?

  Neen. Eind 2008 heeft een Koninklijk Besluit duidelijkheid geschapen in dit verband. Vóór deze wijziging was er onduidelijkheid of zo’n attest verplicht was van zodra iemand collega’s vervoerde met een bedrijfswagen. Hoewel deze verplichting slechts gold in bepaalde gevallen, zorgde dit voor heel wat verwarring.

  Een rijgeschiktheidsattest wordt afgeleverd door een erkend geneesheer. Het bevestigt dat iemand medisch geschikt is om een voertuig te besturen.

  Tegenwoordig is een rijgeschiktheidsattest niet meer nodig voor wie aan carpooling doet.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Wij gaan verhuizen met de hulp van familie en vrienden. Welke verzekering hebben wij of zij nodig?

  Voor het risico op ongevallen

  Eerste mogelijkheid: je kan bij je gebruikelijke contactpersoon voor verzekeringen aankloppen met de vraag naar een polis verhuizing. Als een verzekeraar zo’n polis moet opmaken en hiervoor een premie berekenen, zal hij waarschijnlijk vragen naar de identiteit, leeftijd en beroep van de personen die verzekerd moeten worden. Hij zal samen met jou ook het te verzekeren kapitaal bepalen.
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

Timeline Visual: 
Vakantieshow

 • Ik ben van plan te overwinteren in het zuiden van Europa en wil onaangename verrassingen vermijden. Moet ik op iets letten voor de auto- en brandverzekering?

  Als je de auto meeneemt naar Zuid-Europa voor enkele maanden hoef je voor de autoverzekering niks speciaal te doen. Ze is geldig in gans Europa en een stukje daarbuiten. De landen waar je burgerlijke aansprakelijkheid is gedekt staan vermeld op de groene kaart. Als je de auto thuis laat, probeer hem dan zo goed en zo veilig mogelijk te stallen. In de garage of op de oprit, als die mogelijkheid bestaat. Wanneer je op een dag definitief in het buitenland gaat wonen, of het grootste deel van het jaar, dan zal je de auto in dat land moeten inschrijven en hem daar verzekeren.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Bij een busreis is mijn koffer verloren geraakt, wat kan in van mijn reisverzekering verwachten?

  Wij waren op busreis vertrokken, en bij onze aankomst op onze vakantiebestemming bleek onze bagage niet meer in het ruim van de autocar te zitten. Zal onze reisverzekering het verlies vergoeden?

  Er zijn heel wat verschillende reisverzekeringen. Niet alleen kan de duurtijd verschillen (één enkele reis of het hele jaar door), maar ook wat wel en niet verzekerd is.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik wil een caravan met Nederlandse nummerplaat met mijn Belgische wagen slepen? Kan dat?

  Zolang die caravan los staat wordt die beschouwd als een in Nederland ingeschreven voertuig, met alle gevolgen: een aparte en verplichte aansprakelijkheidsverzekering  Auto voor het geval die caravan schade veroorzaakt aan derden, bijvoorbeeld indien zij op een helling in beweging komt. Van zodra je die aanhangwagen koppelt aan je wagen met Belgische nummerplaat, wordt het geheel op verzekeringsvlak beschouwd als één risico. De nummerplaat van het trekkende voertuig primeert: de verzekeraar van het Belgische voertuig draagt het volledige risico.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Binnenkort reis ik naar Oekraïne, maar mijn verzekeraar weigert mijn BA-autodekking uit te breiden. Wat moet ik doen?

  Een verzekeraar die BA-autodekking verleent, verbindt er zich toe dat de dekking geldt in een aantal landen waarvan de lijst wettelijk vastgesteld is. Oekraïne staat niet op die lijst en dus kan de verzekeraar de dekking verlenen tegen bijzondere voorwaarden (beperkte geldigheid, premietoeslag, …) of weigeren.

  Het feit dat een land deel uitmaakt van het "groenekaartsysteem" betekent evenwel niet dat alle verzekeraars in dat land verplicht zijn om dekking te verlenen voor alle andere landen die deze internationale overeenkomst ondertekend hebben.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Wij vertrekken bijna op skivakantie. Word je in Duitsland automatisch aansprakelijk gesteld voor een ongeval als je geen winterbanden hebt ?

  Bij skiliefhebbers hoor je dit de jongste tijd wel vaker beweren. Dit gerucht klopt echter niet.

  De Duitse wegcode eist «dat het voertuig is aangepast aan de weersomstandigheden». Wie bij onze Oosterburen in winterse weersomstandigheden niet de geschikte uitrusting heeft (o.a. winterbanden, goede werking ruitenwissers, schone voorruit) riskeert een boete van 20 euro. Veroorzaak je ook nog verkeershinder dan wordt de boete verdubbeld tot 40 euro.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • De reisbijstand bracht ons terug naar huis, maar wie gaat de medische kosten vergoeden?

  De reisbijstandsverzekeraar betaalt na ziekte of ongeval van de verzekerde de in het buitenland gemaakte medische kosten, na tussenkomst van je ziekenfonds of je ziekteverzekering (hospitalisatieverzekering).  
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Komen verzekeringen tussen bij terrorisme?

  Ja, sinds 2008 dekken de meeste verzekeringen ook schade veroorzaakt door terrorisme. Om dat mogelijk te maken, hebben de verzekeringssector en de overheid de handen in elkaar geslagen.

  Meer weten? Lees ook de publicatie met 34 veel gestelde vragen over verzekeringen tegen terrorisme.

  Welke verzekeringen?

  Volgende verzekeringen zijn verplicht om schade door terrorisme te dekken :

  Volledige FAQ tonenMeer info

Timeline Visual: 
Toegang tot het rechtshow

 • Een auto huren op vakantie. Zijn we voldoende verzekerd?

  Het is handig om bij huurwagens het verzekeringsaspect op voorhand te bestuderen: goed lezen wat standaard is inbegrepen en wat niet, en zich de vraag stellen welke franchise je bereid bent te dragen of af te kopen. 
   

  In Europa

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik heb een ongeval veroorzaakt terwijl ik dronken achter het stuur zat. Wat nu?

  Onze wetgeving bepaalt dat de aansprakelijke voor een ongeval alle schade die hij heeft veroorzaakt aan derden, moet vergoeden. Daarom legt de wet de verplichting op bij iedere eigenaar van een motorrijtuig een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering te onderschrijven. Maar de autoverzekeraar kan zich in bepaalde gevallen tegen de dronken chauffeur keren nadat hij de slachtoffers heeft vergoed. 

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Er hangt een stevige boete boven mijn hoofd voor een verkeersovertreding. Kan ik beroep doen op de rechtsbijstandverzekering die bij mijn autoverzekering zit?

  Hoewel je je uiteraard niet kan verzekeren tegen de boete zelf, kan je wel opkomen voor je rechten en juridisch advies inwinnen dankzij de rechtsbijstandverzekering.

  Als je de wet niet gerespecteerd hebt, is het logisch dat je daarvoor beboet wordt. Maar misschien zijn er verzachtende omstandigheden of betwist je dat je een overtreding begaan hebt.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Onlangs blokkeerde ik een tram met mijn wagen. Nu ontvang ik een soort van boete vanwege de vervoersmaatschappij. Kan ik daarvoor beroep doen op mijn verzekeraar?

  Ja, je kunt beroep doen op de BA-autoverzekeraar: het gaat om een vergoeding voor de schade die je met je wagen hebt toegebracht aan anderen. Maar besef wel dat het voorval als een “schadegeval” geldt.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik ga niet akkoord met het bedrag van de schadevergoeding. Wat kan ik doen?

  Wanneer je de voorgestelde schadevergoeding betwist, kan je een expertiseprocedure aanvragen. Elke partij (verzekerde en verzekeraar) wijst een expert aan. 
   
  Als de twee experts niet tot een akkoord komen, kiezen ze een derde expert (of laten ze de rechter er een aanwijzen) die de knoop doorhakt. Beide partijen betalen elk de helft van het ereloon van deze derde expert. 
   
  Sommige verzekeraars vergoeden het ereloon van de expert gekozen door de verzekerde, overeenkomstig de bedragen die in het verzekeringscontract vermeld staan. 

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik had een ongeval in recht. Kan ik zeker zijn dat de expert van de verzekering niets over het hoofd ziet?

  Om te vermijden dat zoiets gebeurt, zijn er een aantal stappen in het verloop van de schadeafwikkeling door de BA autoverzekering die aardig garanties inbouwen bij de bepaling van de vergoeding en bij de herstelling.

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Volgens de expert is mijn voertuig “total loss”. Kan ik eisen dat mijn voertuig toch hersteld wordt?

  Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen technisch totaal verlies en economisch totaal verlies. Er is sprake van:

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik heb een verkeersongeval in het buitenland. Wat nu?

  “Ik had een ongeval in Spanje. Een Spanjaard die achter mij aan reed is op mijn wagen gebotst bij een zebrapad terwijl er voetgangers overstaken, met blikschade tot gevolg. Maar de weg naar het strand vragen in het Spaans is heel wat anders dan een gesprek over een autoschade. Hoe zorg ik ervoor dat mijn schade vergoed wordt?”
   

  Volledige FAQ tonenMeer info

 • Ik wens een advocaat aan te stellen omdat een minnelijke regeling niet meer mogelijk is. Kan ik deze vrij kiezen?

  In rechtsbijstandsverzekeringen wordt de vrije keuze van advocaat zowel door de wet als door het contract gewaarborgd. Je hebt dus de mogelijkheid om jouw advocaat vrij te kiezen om je belangen te verdedigen en te vertegenwoordigen. 
   

  Volledige FAQ tonenMeer info