Een branddeken en een draagbaar blustoestel volstaan om een beginnende brand te stoppen. Het is dus erg belangrijk ze in huis te hebben.

Een branddeken kan vooral uitkomst bieden bij brand in de keuken, bijvoorbeeld een frietketelbrand. Bewaar het branddeken dus op een plaats in de keuken waar je snel bij kan. Bij een barbecue of een fonduemaaltijd houd je ook maar beter een branddeken binnen handbereik. Opgelet: tracht nooit brandende olie te blussen met water. De gevolgen kunnen dramatisch zijn: er ontstaat een vuurbal die de brand naar de hele ruimte kan doen overslaan, om nog maar te zwijgen van het gevaar voor de aanwezige personen.

Het is geen luxe om een of zelfs meer draagbare blustoestellen bij de hand te hebben. Kies bij voorkeur een blusser met ABC-poeder of een brandblusser met waterschuim. Dergelijke blussers zijn aangewezen voor het blussen van vaste en vloeibare producten die vuur hebben gevat. Kies voor een blusser van minstens 2 kg (best zelfs 6kg poeder of waterschuim), die vlot bereikbaar is, één per verdieping. Denk eraan de blustoestellen regelmatig te laten onderhouden.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.