Je risico's de baas

Basic of uitgebreide dekkingen in de hospitalisatieverzekering

De mate waarin vergoed wordt, is afhankelijk van het contract. De verzekeringsmarkt biedt verschillende hospitalisatieverzekeringen, van de dekking van basisbehoeftes tot producten die zeer uitgebreide dekkingen bieden.

Kamertype

De meest uitgebreide contracten voorzien in een vergoeding in een eenpersoonskamer. Daardoor kan je in alle privacy herstellen. Bij opname in een eenpersoonskamer rekent het ziekenhuis doorgaans hogere supplementen aan waardoor ook de premie voor een dergelijke verzekering hoger ligt dan voor een hospitalisatieverzekering die alleen opnames in twee- of meerpersoonskamers dekt.

Pre- en posthospitalisatie

De meeste hospitalisatieverzekeringen bevatten een luik pre- en posthospitalisatie. Ze komen tussen voor de ambulante medische kosten die verband houden met de hospitalisatie. Gewoonlijk gaat het om de ambulante kosten gemaakt in de laatste maand vóór en drie maanden na de hospitalisatie maar ook hier kunnen er verschillen zijn naargelang het contract.
 
Ambulante medische kosten kunnen onder andere medische beeldvorming of andere medische onderzoeken of kosten zijn, zoals consultaties, geneesmiddelen, kinesitherapie,…

Zware ziekten

Heel wat hospitalisatieverzekeringen hebben een bijzondere regeling voor een aantal zware ziekten, zoals kanker, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Crohn,…
In geval van een zware ziekte bieden de meest uitgebreide contracten een uitbreiding van de dekking van de ambulante zorgen. Dat wil zeggen dat de gezondheidskosten terugbetaald worden, ook al is er geen echte hospitalisatie.
 
Wat de verzekeraar beschouwt als zware ziekte staat vermeld in de algemene voorwaarden van het contract.
March 8, 2016