Wij waren op busreis vertrokken, en bij onze aankomst op onze vakantiebestemming bleek onze bagage niet meer in het ruim van de autocar te zitten. Zal onze reisverzekering het verlies vergoeden?

Er zijn heel wat verschillende reisverzekeringen. Niet alleen kan de duurtijd verschillen (één enkele reis of het hele jaar door), maar ook wat wel en niet verzekerd is.

Stem je reisverzekering af op jouw situatie

Uitgebreide reisverzekeringen omvatten zowel een bescherming tegen annuleringskosten en hulpverlening als je onderweg medische problemen tegenkomt of als je pech hebt met de auto, als een dekking tegen diefstal, beschadiging of verlies van je bagage, en mogelijk nog andere dekkingen. Vaak is het een kwestie van wat je wel en niet gekozen hebt. Ga er dus niet van uit dat een reisverzekering altijd voor al deze vormen van schade bescherming biedt.

Ga altijd uit van je noden en wensen: reis je met kostbaar materiaal of juwelen, dan is het misschien beter dat je ze doorlopend verzekert, en nakijkt of de waarborg ook geldt tijdens verplaatsingen. De bagageverzekering kent immers vaak een maximale waarde per voorwerp. De bagageverzekering leent zich daarom vooral om courant reisgoed te beschermen, met als gebruikelijk extraatje dat je aanspraak kan maken op een som om de spullen aan te kopen die je meteen nodig hebt terwijl je bagage ergens onderweg is blijven haperen.

Wanneer is diefstal ook diefstal volgens je verzekering?

Let goed op de definities en uitsluitingen in je polis. “Diefstal” veronderstelt vaak dat er sprake is van inbraak, geweld of bedreigingen. Als je wild kampeert en ’s avonds merkt dat iemand je tent heeft doorzocht, is er vaak géén dekking. Laat je bagage niet onbewaakt achter, en haal ze uit je voertuig als je ’s nachts ergens logeert.

De verzekeraar verwacht van je dat je de aangifte van de schade kunt staven met een aangifte bij de plaatselijke overheid, een zogeheten “property irregularity report” van een cruise- of luchtvaartmaatschappij of dergelijke. Bij lucht- en zeereizen krijg je trouwens een strookje om te bewijzen dat je hen bij het aan boord gaan je bagage had toevertrouwd. Bij busvervoer is dat niet noodzakelijk zo: meld in ieder geval je schade aan de vervoerder of je reisleiding zo spoedig mogelijk en vraag reisgezellen of andere getuigen om hun identiteit mee te geven om je aangifte op die manier aannemelijk te maken.

Vergeet niet dat je kredietkaart bescherming biedt voor de spullen die je ermee hebt aangekocht, althans gedurende een bepaalde tijdsspanne na aankoop, en dat je bij het huren van een auto vaak ook een verzekering aangeboden krijgt voor je bagage: informeer er voor je vertrek naar, zie welke verzekeringen voor jou belangrijk zijn en geniet van je reis!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.