Verplicht niet, maar wel een stevige aanrader om zogenaamde ‘onderverzekering’ te vermijden.

Hou in ieder geval rekening met je mogelijke verplichtingen ten aanzien van je kredietinstelling als er een hypotheek op je gebouw rust: vaak schrijft deze lening voor dat je de herbouwwaarde van het gebouw verzekert, wat na renovatiewerken wellicht om een aanpassing vraagt.

De kans is groot dat de verzekerde waarde van je woning berekend werd door jouw verzekeraar op basis van een vragenlijst of evaluatierooster. Op die manier was je beschermd tegen ‘onderverzekering’.

Als gevolg van de renovatie- of uitbreidingswerken die je hebt uitgevoerd is de kans groot dat de herbouwwaarde van jouw woning gestegen is en dan dringt een aanpassing zich op. Zo niet dreigt ‘onderverzekering’. Dit betekent dat je bij schade niet volledig zal vergoed worden. De verzekeraar mag dan de zogenaamde "evenredigheidsregel" toepassen en de vergoeding verminderen in dezelfde mate als dat je te weinig verzekerd bent.

Kijk daarom met je verzekeraar na wat je gebouw nu waard is volgens de rekenmodellen of evaluatieroosters die je verzekeraar toepast.

Als er geen verdere veranderingen aan het gebouw plaatsvinden, zorgt de toepassing van een halfjaarlijkse indexering (ABEX-index) ervoor dat de waarde waarvoor je gebouw verzekerd is in de toekomst automatisch de evolutie van de herbouwkosten volgt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.