Een blokpolis (soms ook syndicuspolis of verzekering mede-eigendom genoemd) is een brandverzekering voor een gebouw waarin meerdere woningen zitten van verschillende eigenaars. Het is dus een product op maat van bijvoorbeeld appartementsgebouwen. 

De syndicus sluit de verzekering af voor het gebouw als geheel en iedere mede-eigenaar is verzekerd voor zijn aandeel daarin. Bovendien verzekert zo’n blokpolis zowel alle private woongedeelten als de gemeenschappelijke delen van het gebouw. 

Het is een eenvoudigere en doorgaans ook voordeligere oplossing dan elk een aparte verzekering af te sluiten. Bovendien verloopt de schadeafwikkeling vlotter dan wanneer bijvoorbeeld vijf verschillende verzekeraars betrokken zouden zijn. 

Opgelet: een blokpolis dekt jouw persoonlijke spullen en inboedel niet. Daarvoor moet je wel nog zelf even langs een brandverzekeraar. Dit geeft je meteen de gelegenheid om jouw inboedel ook bijkomend te verzekeren tegen diefstal indien je dat wenst.  Het kan interessant zijn om voor de verzekering van je inboedel de verzekeraar van de blokpolis op te zoeken. Sommige verzekeraars rekenen de franchise maar één keer aan als er schade is zowel aan het gebouw en de inhoud als beide bij hen verzekerd zijn.  

 

 

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.