Zolang die caravan los staat wordt die beschouwd als een in Nederland ingeschreven voertuig, met alle gevolgen: een aparte en verplichte aansprakelijkheidsverzekering  Auto voor het geval die caravan schade veroorzaakt aan derden, bijvoorbeeld indien zij op een helling in beweging komt. Van zodra je die aanhangwagen koppelt aan je wagen met Belgische nummerplaat, wordt het geheel op verzekeringsvlak beschouwd als één risico. De nummerplaat van het trekkende voertuig primeert: de verzekeraar van het Belgische voertuig draagt het volledige risico. Je bent dan ook verplicht de verzekeraar van het trekkend voertuig te verwittigen over het trekken van een apart verzekerde of ingeschreven aanhangwagen.


Het plaatsen van de trekhaak is wel aan de keuring onderworpen. Voor grotere aanhangwagens (meer dan 750 kg) is dat zelfs jaarlijks verplicht.

De nummerplaat eigen aan de aanhangwagen moet op de aanhangwagen bevestigd blijven, voor zover die aanhangwagen inschrijvingsplichtig is. Dat is het geval voor caravans en andere aanhangwagens van meer dan 750 kg. Klik hier om meer te lezen over de inschrijvingsplicht. Een trekkend voertuig met een nummerplaat van land X en een aanhangwagen met nummerplaat uit land Z is dus normaal. Overigens moet een aanhangwagen van meer dan 500 kg ook apart verzekerd zijn als “geassimileerd” met een motorrijtuig, maar er is geen inschrijvingsplicht tot 750 kg.

Vragen met betrekking tot de inschrijving van voertuigen (ook caravans) dienen te worden gericht aan de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV ), bevoegd in deze materie. 

Meer over de inschrijvingsplicht van voertuigen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.