Een belastingplichtige kan via een levensverzekering onder bepaalde voorwaarden van fiscale voordelen genieten.
 

Fiscaal voordeel van het pensioensparen

In eerste instantie kunt u genieten van een fiscaal voordeel in het kader van het pensioensparen. Jaarlijks kan je tot een bepaald bedrag aan premies storten, dat je kan inbrengen in je belastingen. Voor 2016 bedraagt het maximum 940 euro. Dit levert je een fiscaal voordeel op van 282 euro. 
 

Fiscaal voordeel van het langetermijnsparen

Daarnaast kan je ook genieten van een fiscaal voordeel voor langetermijnsparen. Wat je hiermee jaarlijks maximaal kan inbrengen hangt af van jouw beroepsinkomsten en is begrensd op 2.260 euro voor 2016. Indien je het maximum kan storten levert dit jou een fiscaal voordeel op van 682 euro.
 
Opgelet, je kan alleen genieten van een fiscaal voordeel voor het langetermijnsparen voor zover je niet reeds een fiscaal voordeel geniet in het kader van het verwerven van een eigen woning (de woonbonus).
 

Hoe bekom ik het fiscaal voordeel?

De belastingvermindering is facultatief, ze wordt enkel verleend op verzoek van de belastingplichtige. Wanneer je voor de eerste maal een belastingvermindering wil genieten voor de premies die je gestort heeft in een individueel levensverzekeringscontract, dan heb je bij het invullen van je belastingaangifte een attest van je verzekeringsonderneming nodig waarin wordt bevestigd dat aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan. Bovendien krijg je voor elk jaar waarin je gestort hebt een bewijs van premiebetaling.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.