De reisbijstandsverzekeraar betaalt na ziekte of ongeval van de verzekerde de in het buitenland gemaakte medische kosten, na tussenkomst van je ziekenfonds of je ziekteverzekering (hospitalisatieverzekering).  

In de praktijk loopt het zo: zoals in eigen land moet je een dokter eerst zelf betalen en na tussenkomst van de mutualiteit het deel dat jou ten laste blijft aan de betrokken verzekeraar melden. Vergeet niet om ter plaatse het blauwe ziekteverzekeringskaartje voor te leggen (en voor je vertrek af te halen bij je ziekenfonds). Je krijgt dan de zorg onder dezelfde voorwaarden en tegen dezelfde kosten (in sommige landen gratis) als de mensen van dat land. De ziekenwagen of andere vervoersmiddelen om je te repatriëren regelt de verzekeraar. 

Voor medische kosten geldt soms een vergoedingslimiet, die kan schommelen tussen de 50.000 en 250.000 euro. De ruimste contracten kennen geen limiet. Zij voorzien trouwens ook een vergoeding voor de medische nabehandelingkosten in België, weliswaar voor eerder beperkte sommen en steeds na tussenkomst van je ziekenfonds en van je eventuele andere ziekteverzekering.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.