Als je je brandverzekering ook wil voorzien van een dekking tegen inbraak, vraag dan advies aan je gebruikelijke contactpersoon voor verzekeringen of vraag online een of meerdere offertes. Vergelijken loont, maar staar je niet blind op de prijs, bekijk ook de voorwaarden.

Elke verzekeraar heeft zijn tariefbeleid, een vaste formule bestaat niet. De criteria waarmee de verzekeraar rekening houdt zijn ongeveer dezelfde bij elke onderneming. De belangrijkste: het verzekerde kapitaal, de woonplaats (sommige gemeenten en steden zijn gevoeliger voor inbraak dan andere), de regelmatige bewoning (bv. tweede verblijven kunnen leiden tot een hogere premie) de aanwezigheid van preventiemaatregelen zoals een alarmsysteem (is in sommige omstandigheden een vereiste), het type gebouw (villa, 3-gevel, rijwoning, appartement).

Een bijzondere formule is de zogenaamde “eerste risico”-verzekering. Die houdt in dat de verzekeraar de schade tot een bepaald bedrag vergoedt zonder de mogelijkheid zich te beroepen op een eventuele ‘onderverzekering’ (onderschatting van de verzekerde waarde van je woning en/of je inboedel).

Let ook goed op details in het contract zoals de bijzondere regels voor juwelen, geld of de inhoud van tuinhuisjes en vrijstaande garages.

Hoeveel kan zo’n diefstalverzekering kosten? Een rondvraag bij een aantal verzekeringsondernemingen leert dat de gemiddelde jaarlijkse premie sterk kan variëren naargelang het commerciële beleid van de verzekeraar. De meeste geven gemiddelden van 70 à 100 euro per jaar aan. Voor huurders is het soms iets minder.

Een diefstalverzekering helpt je om de gevolgen van een woninginbraak op te vangen. Een goede bescherming tegen diefstal begint echter bij preventiemaatregelen. 

Inspiratie vind je in de Checklist Inbraak en meer info in de rubriek Wat dekt de diefstalverzekering

 

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.