Als je een brandverzekering hebt voor je woning en daarbij ook een dekking tegen diefstal hebt, is er in veel gevallen een vergoeding voorzien voor de gestolen verzekerde voorwerpen als de diefstal gepaard ging met bedreigingen of geweld tegen jou, thuis of niet.

Bij een brandverzekering voor je woning kan je kiezen of je ook een dekking wil tegen diefstal. Dan gaat het uiteraard in de eerste plaats over diefstal door inbraak. De meeste van die dekkingen gaan echter nog verder en voorzien ook een vergoeding voor de spullen die gestolen worden wanneer er geweld op de verzekerde aan te pas kwam. En dit, waar ook hij zich bevindt, thuis of buitenshuis. Wanneer iemand ongemerkt je portefeuille uit je broekzak haalt, is dat niet gedekt.

Je zal natuurlijk moeten bewijzen wat er gestolen is, wat de waarde daarvan is, dat die spullen van jou zijn, enzovoort. Dat kan je doen aan de hand van facturen, foto’s, garantiebewijzen, en natuurlijk het proces-verbaal dat de politie opmaakt. Dat laatste is trouwens verplicht, wil je bij diefstal een vergoeding krijgen van je verzekeraar.

Je moet ook nog rekening houden met de franchise en met het feit dat juwelen en andere waardevolle voorwerpen zoals geld soms maar tot een bepaald plafondbedrag worden vergoed. Voor diefstallen buitenhuis zijn vaak algemene vergoedingsgrenzen voorzien. Die plafondbedragen kan je wellicht bespreken met je verzekeraar, als je die wil verhogen. Had je hele dure juwelen aan, dan zal misschien niet alles vergoed worden, maar het leed kan tenminste voor een gedeelte worden vergoed.

Er bestaan overigens ook “alle risico’s-verzekeringen” voor waardevolle voorwerpen (juwelen, dure fototoestellen, …). De gedekte voorwerpen die in zo’n polis worden beschreven, zijn gedekt in de hele wereld, meestal in eerste risico.  Dat wil zeggen dat je ze vergoed krijgt tot een bepaald bedrag dat je terugvindt in de bijzondere voorwaarden.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.