Hoewel je je uiteraard niet kan verzekeren tegen de boete zelf, kan je wel opkomen voor je rechten en juridisch advies inwinnen dankzij de rechtsbijstandverzekering.

Als je de wet niet gerespecteerd hebt, is het logisch dat je daarvoor beboet wordt. Maar misschien zijn er verzachtende omstandigheden of betwist je dat je een overtreding begaan hebt.

Als je een boete in de bus krijgt, is het altijd goed dat je weet bij wie je moet aankloppen om te weten wat je rechten zijn. Daarvoor kan je beroep doen op je rechtsbijstandverzekering. Ze zal niet instaan voor de boete zelf, maar kan wel samen met jou nagaan of het mogelijk is en de moeite loont om in te gaan tegen de boete of ze gewoon te betalen. Als het echt de moeite loont om de boete aan te vechten bij de rechtbank, zal de rechtsbijstandsverzekeraar je daarin bijstaan en de gerechts- en advocaatkosten vergoeden zoals in het verzekeringscontract afgesproken is.

Een aparte rechtsbijstandverzekering kan je bijstaan in strafzaken op meerdere gebieden terwijl een rechtsbijstandverzekering die je bij je autoverzekering neemt, alleen instaat voor rechtsbijstand in verband met het gebruik van je verzekerd voertuig.

Enkele voorbeelden waarin rechtsbijstand (bij de autoverzekering) minstens aangewezen is:

  • Christiane staat een kwartier voor een rood licht dat maar niet op groen wil springen. Achteraf blijkt het te gaan om een technisch defect aan de lichten. Toch wordt ze geflitst door de flitspaal op het kruispunt en krijgt ze een stevige boete in de bus.
  • Vincent moet voor de politierechter verschijnen omdat hij wordt verdacht van roekeloos rijden. Het moment waarop de verkeersinbreuken opgemerkt werden, zat hij echter niet zelf aan het stuur.
  • Nancy reed veel te snel en hoewel ze dit niet betwist, wil ze weten of de boete die ze opgelegd krijgt wel gerechtvaardigd is.
  • Marc had een complex ongeval en is ervan overtuigd dat hij niet in fout was, terwijl de tegenpartij het tegendeel beweert.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.