De familiale verzekering vergoedt schade die jij of jouw gezinsleden mogelijk veroorzaken aan anderen.

Als u als toezichthouder aansprakelijk bent

Als één van de dochters van je vriend schade aan anderen toebrengt terwijl ze onder jou toezicht is en dat te wijten is aan het feit dat je niet genoeg toezicht hield, ben je aansprakelijk en kan je dus je eigen familiale verzekering aanspreken. Indien de ouders van het kind een familiale verzekering hebben, kan het slachtoffer er ook voor kiezen om die aan te spreken aangezien een familiale verzekering altijd de aansprakelijkheid dekt van degene die toezicht houdt (behalve indien die dat als professionele activiteit doet) op de kinderen van de verzekeringsnemer.

Als het kind of de ouders aansprakelijk zijn

Als de dochter op een leeftijd is waarop ze zelf besef heeft van de mogelijke gevolgen van wat ze doet – deze drempelleeftijd is afhankelijk van kind tot kind, doorgaans ergens tussen 6 en 10 jaar – is het kind zelf verantwoordelijk voor haar daden. In dat geval is de schade die ze toebrengt aan anderen gedekt door het contract van haar eigen ouders (als die een familiale verzekering hebben tenminste)

Als het kind aansprakelijk is, maar ook wanneer het gaat om een jong kind dat dat besef nog niet heeft, geldt er een vermoeden van aansprakelijkheid van de ouders. Ouders zijn immers verantwoordelijk voor de schade die hun minderjarig kind aanricht. Ook in dit geval kan de schade dus vergoed worden door hun familiale verzekering voor zover ze er één hebben.

Let wel: In verband met materiële schade is er waarschijnlijk een franchise te betalen.

Meer informatie over de bijzondere situatie van minderjarige kinderen in het kader van de familiale verzekering, vind je hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.