Afhankelijk van wie aansprakelijk is en welke verzekeringen jij en jouw gasten hebben, zijn er verschillende die in aanmerking komen voor een tussenkomst in hun medische en andere kosten.

Jouw familiale verzekering

Was je kip niet gaar genoeg? Heb je het barbecuevlees in de zon laten liggen of de sla niet gewassen? Dan zou het kunnen dat jij aansprakelijk bent voor de schade. Als je een fout maakt of nalatig bent geweest, moet je de schade aan anderen ook vergoeden.

Daarom heb je – hopelijk – een familiale verzekering. Die dekt jouw burgerlijke aansprakelijkheid tegenover derden (anderen, jouw gasten in dit geval), voor zover de gebeurtenis zich afspeelt in je privéleven.

Let wel, je kan geen beroep doen op de familiale verzekering voor schade die één van de verzekerden – jij en je eigen gezinsleden – opgelopen heeft aangezien de vergoedingen alleen gelden voor je aansprakelijkheid ten aanzien van derden. Wie precies verzekerde en derde is (of kan zijn), lees je in de algemene voorwaarden van jouw verzekeringscontract.

De bedrijfspolis van de leverancier, de supermarkt, …

Was het eten bedorven toen je het kocht? Of was de verpakking niet naar behoren? Ging het om diepvriesvoedsel dat in de winkel mogelijk al een keer ontdooid is? In een dergelijk geval is het de leverancier of producent van het eten allicht aansprakelijk.

Als je dat kan bewijzen, moet hij je gasten vergoeden voor de schade die ze opgelopen hebben. Als hij er één heeft, kan hij beroep doen op zijn BA Ondernemingsverzekering, waarbij BA staat voor burgerlijke aansprakelijkheid.

De verzekeringen van jouw gasten

Als jouw gasten een hospitalisatieverzekering of een ongevallenverzekering hebben, kunnen zij daarop beroep doen. In dit geval hoeven zij noch jij na te gaan wie aansprakelijk is voor de besmetting.

Willen ze ook de franchise van die verzekeringen vergoed krijgen, kunnen ze nog steeds op zoek naar de aansprakelijke(n), eventueel met behulp van hun rechtsbijstandverzekering. Dat geldt ook voor schade die niet door hun eigen verzekeringen gedekt zijn.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.