Wie lid is van een grote jeugdbeweging zoals Chiro, Scouts & Gidsen, KSA, KSJ,… is via de standaard ledenpolis verzekerd voor zijn burgerlijke aansprakelijkheid, voor eigen letsels en (meestal) rechtsbijstand. Die polissen blijven geldig wanneer de jeugdbeweging op kamp trekt, maar doorgaans is er een hele waaier aan tijdelijke verzekeringen die de dekkingen uitbreiden, zoals bijvoorbeeld reisbijstand.

Wie op de website van zijn jeugdbeweging een kijkje neemt in het luik “administratie” of “verzekeringen”, ziet al snel dat er een aantal beperkingen zijn in de verschillende polissen. Zo zijn er bijvoorbeeld plafonds in de bedragen van de vergoedingen of gelden er extra beperkingen voor ongevallen in het buitenland.

In de meest courante gevallen vormen die beperkingen geen probleem, maar er zijn situaties denkbaar, bijvoorbeeld een ernstig ongeval op kamp, waarbij je mogelijk beter wil beschermd zijn.

Daarom is het nuttig om jouw eigen verzekeringen onder de loep te nemen, alsook de verzekeringen die de jeugdbeweging voorziet. Zo kan je met de juiste informatie bij de hand de afweging maken of je kind voldoende verzekerd op kamp vertrekt. Bekijk met name onderstaande verzekeringen.

  • Alleszins is het raadzaam om een familiale verzekering te hebben, die de burgerlijke aansprakelijkheid van het hele gezin overal in Europa dekt. Schade aan anderen is snel gebeurd en kan behoorlijk oplopen. Bekijk goed welke plafonds er vermeld worden.
  • Een individuele ongevallenpolis kan extra vergoedingen uitkeren bij ernstige letsels en ook een hospitalisatieverzekering – die overigens ook over de grens van toepassing is – is geen slecht idee.
  • Hoewel een rechtsbijstand meestal vervat zit in de familiale verzekering, gaat een aparte rechtsbijstandpolis verder dan alleen het domein van de burgerlijke aansprakelijkheid in het privéleven.
  • Wie een reisbijstandsverzekering heeft – tijdelijk of doorlopend – kan rekenen op een uitgebreide service wanneer er iets gebeurt op vakantie of op kamp.  Zelfs als de jeugdbeweging een reisbijstandsverzekering afsloot voor het kamp, kan uw eigen reisbijstandsverzekering daar een goede aanvulling op zijn. Een voorbeeld: Wanneer uw kind op kamp een ongeval krijgt en in het ziekenhuis belandt, kunnen de ouders ter plaatse gaan: de vervoerskosten en de verblijfskosten worden dan vergoed door hun reisbijstandverzekeraar.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.