Je risico's de baas

Ik ben al jaren arbeidsongeschikt. Nu nader ik mijn pensioenleeftijd. Wat gebeurt er met het aanvullend pensioen dat ik daarvoor heb opgebouwd via mijn werkgever?

Net zoals iemand die werkt, zal je groepsverzekeraar het aanvullend pensioen automatisch uitbetalen bij de ingang van je wettelijk pensioen. Wanneer het reglement het uitdrukkelijk voorziet, kan je de uitbetaling ook al eerder opvragen, maar nooit vóór het moment dat je je wettelijk pensioen vervroegd kan opnemen. Op mypension.be vind je deze datum terug.

Wanneer je arbeidsongeschikt wordt, stopt de werkgever in veel gevallen met storten in je aanvullend pensioen. Maar er zijn pensioenplannen die een bijkomende dekking bevatten zodat de verzekeraar in geval van arbeidsongeschiktheid de premie verder ten laste neemt. Zo zorgt deze dekking ervoor dat als er moeilijke tijden aanbreken, dit je aanvullend pensioen niet schaadt.

Als jouw aanvullend pensioenplan deze dekking niet bevat, zal het opgebouwde kapitaal verder kapitaliseren zoals de beleggingsregels van het pensioenplan dat voorzien maar wordt er niet meer bijgestort. Daardoor zal je aanvullend pensioen lager zijn.

Hoeveel er van het opgebouwde pensioenkapitaal naar de fiscus gaat, lees je hier.