Je risico's de baas

Ik ben al jaren arbeidsongeschikt. Nu nader ik mijn pensioenleeftijd. Wat gebeurt er met het aanvullend pensioen dat ik daarvoor heb opgebouwd via mijn werkgever?

Net zoals iemand die werkt, kan je op het einde van het contract of ten vroegste vanaf je 60ste je aanvullend pensioen dat je opbouwde via je voormalige werkgever(s) opnemen.

Op het einde van je contract, of ten vroegste vanaf 60-jarige leeftijd, keert de verzekeraar je aanvullend pensioen uit dat je via je vroegere werkgever(s) opbouwde.

Wanneer je arbeidsongeschikt wordt, stopt de werkgever in veel gevallen met storten in je aanvullend pensioen. Maar er zijn pensioenplannen die een bijkomende dekking bevatten zodat de verzekeraar in geval van arbeidsongeschiktheid de premie verder ten laste neemt. Zo zorgt deze dekking ervoor dat als er moeilijke tijden aanbreken, dit je aanvullend pensioen niet schaadt.

Als jouw aanvullend pensioenplan deze dekking niet bevat, zal het opgebouwde kapitaal verder kapitaliseren zoals de beleggingsregels van het pensioenplan dat voorzien maar wordt er niet meer bijgestort. Daardoor zal je aanvullend pensioen lager zijn. Je kan het op dezelfde manier opnemen als iemand die blijft werken tot zijn pensioen. Vanaf welke leeftijd dat kan en hoeveel er naar de fiscus gaat, lees je hier.