Hagelbuien kunnen veel materiële schade veroorzaken aan veranda’s, huizen en voertuigen. ABC geeft een overzicht van de mogelijke dekkingen.

Wat is wel en niet gedekt?

De auto

Voertuigen zijn slechts tegen hagel beschermd als ze gedekt zijn tegen de schade door natuurelementen. Deze schade vind je normaal gezien in zowel een mini-omnium als een volledige omniumverzekering. Heb je deze dekking niet afgesloten, dan zal je zelf moeten instaan voor de herstelling van de schade.

Het glas van de veranda, koepels, dakramen,…

Hagelschade is verplicht gedekt in elke brandverzekering. Bovendien is glasbreuk (al dan niet door hagel) ook een waarborg die je standaard kan terugvinden in een gewone brandverzekering. Als een deel van de woning of de inboedel schade ondervindt door een hagel, dan komt de brandverzekering daarvoor tussen. Je moet zelf wel nog instaan voor de gebruikelijke franchise, die meestal ongeveer 250 euro bedraagt.

Tuin

Schade aan alles wat zich buiten de woning bevindt en niet verankerd is, bijvoorbeeld tuinmeubilair, is niet of soms gedeeltelijk gedekt. Afsluitingen van de tuin, gemetselde barbecues en tuinhuisjes zijn in de meeste brandverzekeringen wel gedekt, soms binnen bepaalde vergoedingslimieten. Er bestaan wel mogelijkheden om extra dekking te voorzien.

Zonnepanelen

Zonnepanelen van goede kwaliteit kunnen tegen een stootje. Heb je toch schade, dan kan je die vergoed krijgen door de brandverzekering. Op zo’n moment merk je hoe belangrijk het is dat je je brandverzekeraar laten weten hebt dat je zonnepanelen (laten plaatsen) hebt. Daarover lees je meer in deze FAQ.

Wat moet ik doen om de schade aan te geven aan de verzekering?

Verwittig je verzekeraar zo spoedig mogelijk (eventueel via makelaar of agent) zodat hij een schadedossier kan openen en het bezoek van een expert kan inplannen.

Voorkom dat de schade erger wordt (bv. het afdekken van een stukgeslagen dakkoepel).

In afwachting van het bezoek van de expert of van de makelaar/agent, kan je eventueel al foto’s maken van de schade, een lijst opstellen met alle schade, bewijsstukken zoals aankoopfacturen verzamelen of zelfs al een offerte laten opmaken voor de herstelling.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.