Alles hangt af van de maximaal toegelaten massa (MTM) van je aanhangwagen of caravan (de wet maakt geen onderscheid tussen beide).

1.              Heeft je aanhangwagen een MTM van meer dan 750 kilo?

Dan verplicht de wet je om hiervoor een aparte, specifieke verzekeringsovereenkomst ‘BA Auto’ te sluiten. 

Veroorzaakt je aanhangwagen schade aan een derde wanneer hij niet aangekoppeld is, dan dekt deze specifieke verzekering je aansprakelijkheid.

Is de aanhangwagen wel aangekoppeld wanneer hij schade aan een derde veroorzaakt, dan is het de verzekering van het trekkende voertuig die zal optreden. Wil je een aanhangwagen met een MTM van meer dan 750 kilo trekken, meld dit dan altijd aan je autoverzekeraar.

2.              Heeft je aanhangwagen een MTM van minder dan 750 kilo?

Dan verplicht de wet je niet om hiervoor een aparte verzekering te sluiten.

Is de aanhangwagen aangekoppeld aan een motorrijtuig wanneer hij schade aan een derde veroorzaakt, dan dekt de BA-verzekering voor dit motorrijtuig de schade. Breng altijd je verzekeraar op de hoogte als je van plan bent een aanhangwagen te trekken.

Om gedekt te zijn voor schade die de aanhangwagen veroorzaakt wanneer hij niet aangekoppeld is, zijn er twee opties: ofwel via je autoverzekeraar, ofwel via je familiale verzekeraar.

Let op: het voorgaande betreft enkel de verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering. Wens je aanvullende dekkingen voor je aanhangwagen (pech- en reisbijstand, rechtsbijstand, omnium), dan neem je het best even contact op met je verzekeraar.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.