Je risico's de baas

Ik krijg een hospitalisatieverzekering via mijn werkgever terwijl ik al een individuele hospitalisatieverzekering heb bij een ziekenfonds. Wat moet ik doen?

Beslis met welke verzekering je wilt verdergaan. Die beslissing hangt af van je persoonlijke voorkeur.

De verzekering van het ziekenfonds is meestal wat goedkoper. De premie stijgt in de meeste gevallen tijdens de duur van je verzekering (tot ongeveer 500% op 80-jarige leeftijd).

Daar staat tegenover dat de dekking vaak minder uitgebreid is. Hou er bovendien rekening mee dat het ziekenfonds deze verzekering op elk moment kan wijzigen en zelfs stopzetten.

Heel wat werkgevers bieden hun personeel een hospitalisatieverzekering aan, kosteloos of tegen een bescheiden premie. De werkgever heeft het recht om deze verzekering op te zeggen of te wijzigen, maar de verzekeraar is in dat geval wettelijk verplicht om je de mogelijkheid te geven de verzekering individueel verder te zetten. De verzekeraar kan die individuele verzekering nooit stopzetten. Alleen de verzekerde heeft dat recht. De premie, die de werkgever niet meer meebetaalt, zal wel hoger liggen dan voordien.