Ja dat kan en als eigenaar van een motorrijtuig ben je zelfs verplicht om een verzekering aan te gaan. In principe maakt een verzekeraar geen onderscheid tussen een voorlopig en een definitief rijbewijs. Alleen moet je wel beseffen dat de verzekeraar rekening zal houden met een jonge leeftijd en onervarenheid van de bestuurder bij het bepalen van de prijs.

Zelf een auto kopen om mee te leren rijden

Sommige jongeren leren het liefst met een eigen wagen rijden omdat die van de ouders bijvoorbeeld nogal groot of te weinig beschikbaar is of omdat de ouders geen auto hebben of die gewoonweg niet durven af te staan.

Beginnende chauffeurs kunnen wel degelijk een autoverzekering vinden die bij hen past. Maar omdat je nog geen individueel rijverleden kunt voorleggen, ligt je startpremie hoger dan voor iemand die al jaren ongevalvrij rijdt. Van zodra je een jaartje rijdt en geen ongevallen veroorzaakt, zakt je premie. Goed vergelijken is de boodschap. Ga alvast na of de makelaar of verzekeraar van je ouders jou een goed voorstel kan doen.

Wie echt geen autoverzekering aan een aanvaardbare prijs vindt bij een verzekeringsmaatschappij, kan terecht bij het Tariferingsbureau auto (www.bt-tb.be ).

Hoe dan ook begin je als jongere best met een tweedehands – maar wel veilig - autootje. Zo heb je niet meteen behoefte aan een omniumverzekering. De BA-autoverzekering, die de schade vergoedt die je kan aanbrengen aan anderen, is wettelijk verplicht. Je kan de kostprijs daarvan drukken door te kiezen voor een kleine wagen met een laag vermogen. Sommige verzekeraars bieden ook andere mogelijkheden om de premie te drukken, zoals  een extra rijvaardigheidscursus. Om te weten welke factoren doorgaans een invloed hebben op de premie, klik hier.

Leren rijden met de auto van de ouders

De meeste jongeren die leren rijden, doen dat met de auto van ma of pa. Dat mag, maar de ouder die de autoverzekering op zijn naam heeft staan, doet er goed aan zijn verzekeraar daarvan op de hoogte te brengen.

Zeker wanneer de jongere geregeld met de auto rijdt, en dus “regelmatige bestuurder” is, moet de verzekeraar daarvan op de hoogte zijn. Is dat niet het geval en veroorzaakt de jongere een ongeval, dan kan de verzekeraar verhaal uitoefenen indien hij kan bewijzen dat er verzwegen werd dat de jongere geregeld met de auto reed.

Weet ook dat sommige omniumverzekeringen gebruik maken van een jongerenfranchise. Daarbij zal de franchise in geval van een “eigen schade” hoger liggen dan wanneer iemand ouder dan bijvoorbeeld 26 jaar de schade veroorzaakt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.