Als je een waardevolle wagen ook tegen diefstal wil verzekeren, kan de verzekeraar een antidiefstalsysteem opleggen. Met name voor waardevollere wagens is dat gebruikelijk.

Vroeger beheerde Assuralia de technische voorwaarden waaraan antidiefstalsystemen in voertuigen moeten voldoen. Sinds 2008 gebeurt dat door Incert. Dat is nu een echt kwaliteitslabel voor elektronische beveiliging tegen diefstal van onder meer auto’s. Wat vroeger “VV2” heette, is tegenwoordig “IA”. Een volledige tabel van overeenstemming tussen oude en nieuwe benamingen, vind je hier. Waarschijnlijk bevat de polis nog de oude benaming en moet dat aangepast worden.

Als je verzekeringscontract bepaalt dat je wagen een antidiefstalsysteem moet hebben en dat blijkt niet het geval, dan ben je mogelijk niet gedekt tegen diefstal, zelfs als je de premie betaald hebt. Aangezien je een systeem uit een ander land hebt, kan je jouw verzekeraar vragen of hij jouw antidiefstalsysteem aanvaardt. Indien ja, dan past de verzekeraar jouw polis aan en zit je “safe”.

Indien de verzekeraar het buitenlandse systeem echter niet aanvaardt, zal je het antidiefstalsysteem dat hij voorstelt moeten laten installeren. Wel even checken welk dat dan precies moet zijn, aangezien een VV2 niet meer bestaat. Op de website van Incert vind je de nodige informatie over waar je terecht kan om een dergelijk systeem te laten installeren.

Dit animatiefilmpje legt overigens in een notendop het nut van het INCERT-label uit.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.