Om te vermijden dat zoiets gebeurt, zijn er een aantal stappen in het verloop van de schadeafwikkeling door de BA autoverzekering die aardig garanties inbouwen bij de bepaling van de vergoeding en bij de herstelling.

1)  Hersteller van jouw keuze

Als je een verkeersongeval hebt en daarbij niet in fout bent, moet de aansprakelijke tegenpartij je vergoeden zodat je de geleden schade kan laten herstellen. Je kiest als verzekerde zelf waar je het voertuig laat herstellen. Aangezien je zelf de hersteller kiest, heb je alvast een eerste controle over wat hersteld moet worden en hoe dat gebeurt.

De verzekeraars werken gewoonlijk ook met een eigen netwerk van garages. Als je bij één van hen je wagen laat herstellen, dan heb je soms recht op een aantal extra voordelen zoals een vervangwagen (als die al niet standaard voorzien is in je contract) of een derdebetalersregeling waarbij je zelfs niets moet voorschieten en de verzekeraar rechtstreeks aan de garage betaalt.

2) De expert van de verzekering en jouw hersteller moeten het eens geraken

Eens je auto in de garage, komt de verzekeringsexpert doorgaans langs. Hij of zij zal, in dialoog met de hersteller, bepalen wat de gevolgen van de aanrijding zijn en hoeveel vergoeding er nodig is om het voertuig te herstellen. Het is dus van belang dat de hersteller met kennis van zaken handelt.

3) Auto-expert is een erkend beroep

De expert weet uit ervaring welke schade kan voortkomen uit een ongeval. Bovendien is het een erkend beroep. Wie als auto-expert wil werken, moet zich houden aan een deontologische code, ongeacht of hij zelfstandig werkt dan wel in loondienst van een expertisebureau of een verzekeraar werkt. Die erkenning garandeert met andere woorden dat de expert zijn vak kent en streeft naar een correcte herstelling.

4) Je hebt recht op een tegenexpert van jouw keuze

Nadat de expert langs gekomen is, krijg je te horen hoeveel de vergoeding bedraagt. Ben je het daar niet mee eens, of twijfel je of dat wel voldoende is, dan kan je altijd een tegenexpertise laten plaatsvinden. Heb je ook een rechtsbijstandverzekering, dan zal die daarvoor tussenkomen. De zaak is pas afgerond als jij de eindkwitantie voor akkoord ondertekend hebt.

5) Je bent niet verplicht om je auto te laten herstellen

De expert becijfert hoeveel de schade aan jouw voertuig bedraagt. Je kan ervoor kiezen om het voertuig niet te laten maken en dat bedrag gewoon te ontvangen. Meer daarover lees je hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.