Als je een andere auto koopt, is dat vaak het moment waarop je gaat nadenken over je BA autoverzekering en misschien wil overstappen naar een andere verzekeraar. Vroeger bleef je voor de BA tot aan de vervaldag gebonden aan je oude verzekeraar. De invoering van nieuwe regels (KB van 16 april 2018) bracht daar verandering in.

De algemene regel (dus niet bij de vervanging door een ander voertuig) blijft ongewijzigd: wie zijn autoverzekering wil opzeggen moet dat minstens drie maanden doen vóór de jaarlijkse vervaldatum van het contract. Op je verzekeringscontract van je autoverzekeraar kan je deze datum terugvinden. Opgelet met je verzekeringskaart (vroeger bekend als ‘de groene kaart’ maar tegenwoordig gedrukt op wit papier). Daarop staat een maximale geldigheidsdatum maar soms valt die iets later dan de vervaldag van je contract. Dat is om jou en de verzekeraar wat extra tijd te geven om het nodige voor het nieuwe verzekeringsjaar in orde te brengen: de betaling van de premie regelen, verzekeringskaart opsturen, die vervolgens in je auto leggen (of bijhouden op je smartphone), …

Vandaag is het wel mogelijk om na de aanschaf van een andere wagen eventueel over te stappen naar een andere verzekeraar. Als je niet akkoord gaat met de premie en voorwaarden die je bestaande verzekeraar voorstelt voor je nieuwe wagen dan kan je het contract met je bestaande verzekeraar opzeggen binnen de maand. De termijn loopt vanaf de ontvangst van de kennisgeving van de voorgestelde voorwaarden.

Ook als je niet van plan bent om je verzekeraar te verlaten, moet je hem steeds laten weten dat je een andere auto hebt gekocht. Hij moet immers weten welk risico hij verder dient te verzekeren. Je ontvangt dan een aanpassing van je contract en premie.

Wie een nieuwe of een zeer recente wagen koopt voorziet bijna altijd een omniumverzekering om zijn investering enkele jaren te beschermen. Over de omniumverzekering en andere mogelijke waarborgen vind je meer info in de rubriek Mobiliteit.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.