Er bestaat niet zoiets als voorlopige nummerplaten. Wie een personenwagen tweedehands te koop wil aanbieden, moet dat voertuig laten keuren vooraleer het voertuig ingeschreven kan worden op naam van de nieuwe eigenaar. Deze “tweedehandskeuring” levert drie essentiële documenten op voor de verkoop.

  1. Wanneer iemand zijn voertuig een “tweedehandskeuring” laat ondergaan, voert het keuringscentrum een bijkomende diagnose uit en maakt het een “tweedehandsrapport” op met daarin belangrijke informatie voor de potentiële koper.
  2. Naast dat rapport krijgt de verkoper ook een car-pass mee die hij aan de koper moet meegeven. Dat verhelpt mogelijke vervalsing van de kilometerteller. Zonder dit document is de verkoop niet geldig en heb je als koper zelfs recht op een terugbetaling.
  3. Een derde belangrijk document is de “aanvraag tot inschrijving”. Daarmee kan de koper een nummerplaat aanvragen. Hiermee ga je naar je verzekeraar of tussenpersoon die je voertuig op één dag kan inschrijven, via webDIV, en verzekeren.

Heb je toch een voertuig gekocht dat niet gekeurd is? Probeer dan de verkoper aan te zetten om zijn verplichtingen na te komen en het voertuig alsnog naar de technische keuring te brengen (wel opletten dat het voertuig nog steeds verzekerd en ingeschreven is op dat ogenblik!). 
Lukt dat niet, dan zit er maar één ding op: de wagen laten keuren door je garagist (met zijn ZZ-nummerplaten) zodat je het tweedehandskeuringsrapport, de car-pass en de aanvraag tot inschrijving alsnog bekomt en de inschrijving op die manier kan regelen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.