Tijdens één jaar veroorzaken gemiddeld 7 op 100 autobestuurders een ongeval. Dat maakt dat de autoverzekeraars jaarlijks zo’n 1,3 miljard euro aan schade vergoeden.

Omdat het in ieders voordeel is dat er minder verkeersongevallen gebeuren, doen de verzekeraars aan preventie. Ze hebben daarin ook een maatschappelijke rol in te spelen. Maar ook al mag je hopen dat ze er zo in slagen om het aantal ongevallen te doen dalen en/of het bedrag van de schadevergoedingen te doen afnemen, de som die de verzekeraars betalen aan de slachtoffers moet op de een of andere manier verdeeld worden onder de verzekerden. Dat is het solidariteitsprincipe waarop de verzekering gestoeld is.

Maar eerlijk is eerlijk. Wie al bewezen heeft een veilige chauffeur te zijn, hoeft niet op te draaien voor de brokkenmakers. Daarom mogen verzekeraars hun premies afstemmen op het risico. Via de bonus-malus houdt de verzekering rekening met de mate waarin een bestuurder al dan niet ongelukken heeft veroorzaakt.

Verzekeraars genieten ook de vrijheid om hun verzekerden onder te verdelen volgens hun risico. Zo zal een professionele bestuurder, zoals een koerier, doorgaans meer betalen dan iemand die zijn auto alleen voor privégebruik heeft. Iemand met een sportwagen zal eveneens meer betalen dan iemand met een stadsautootje. Verzekering draait dus om bescherming via een solidariteit die belangrijk maar niet eindeloos is.

Iedere verzekeraar zal zijn premies zodanig bepalen dat de schade die zijn klanten maken zo juist mogelijk weerspiegeld wordt in de premies. Een klant die zich unfair behandeld voelt, zou immers naar de concurrentie kunnen gaan.

Bovendien draait een autoverzekering om meer dan alleen de prijs. Wanneer je autoverzekeringen met elkaar vergelijkt, kijk je best ook naar:

  • de mogelijke formules in functie van de dekkingen;
  • in welke mate het tarief verandert wanneer je zonder ongeval rijdt of net wanneer je een ongeval veroorzaakt;
  • de geboden service van de verzekeraar.

Je kan als consument zelf kiezen, of raad vragen aan een makelaar of verzekeringsagent.

Wist je trouwens dat bij de autoverzekering geen automatische indexering van de prijs is voorzien? Zo is iedere tariefverhoging zichtbaar voor jou. 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.