Een motorvoertuig dat zich op de openbare weg begeeft moet altijd over een BA* autoverzekering beschikken. Dit is wettelijk verplicht.

Er zijn twee mogelijke situaties: (A) de tweedehandsauto waarvan sprake is je eerste wagen, (B) je hebt reeds een auto en je gaat die vervangen.

Het is je eerste wagen (A)

Is de aangekochte wagen je eerste voertuig, dan mag je in geen geval de baan op zolang inschrijving (nummerplaat + inschrijvingsboekje) en verzekering niet in orde zijn. Je verzekeraar zal dit voor jou zo snel mogelijk in orde brengen. In afwachting laat je de wagen nog even staan bij de verkoper. Is de verkoper een garagehouder dan kan hij eventueel met een zogenaamde Z- of handelaarsplaat zelf het voertuig naar je woning brengen.

Je hebt reeds een andere auto (B)

Wanneer je reeds over een andere auto beschikt, met nummerplaat en verzekering dus, dan kan je bestaande autoverzekering een oplossing bieden om de aangekochte tweedehandsauto bij jou thuis te krijgen. Voorwaarde is dat het bestaande voertuig (het voertuig dat in je contract is omschreven) wel degelijk is verkocht (overdracht van eigendom). In dat geval biedt jouw bestaande autoverzekering gedurende 16 dagen dekking zonder formaliteiten; binnen die termijn moet de verzekeraar dus ingelicht worden om verder dekking te verlenen en je contract aan te passen.

Sommige mensen halen in dergelijke situatie de nummerplaat van hun andere wagen af en hangen deze op de tweedehandsauto. Opgelet, dit is niet toegelaten qua inschrijving waardoor je bij een controle een boete riskeert. 

Noteer ook:  een auto mag niet geparkeerd staan op de openbare weg zonder nummerplaat; op de oprit of in je garage mag wel natuurlijk.

*BA betekent “burgerrechterlijke aansprakelijkheid”. Deze verzekering staat dus in voor schade die je aan anderen zou kunnen berokkenen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.