Als je jouw wagen een langere periode niet gebruikt en ook niet op de openbare weg laat staan, of op andere plaatsen waar (behalve jij) iemand kan komen, dan hoef je die niet te verzekeren met een BA-autoverzekering, die in alle andere gevallen wel altijd verplicht is.

Je kan aan je verzekeraar een opschorting van het contract vragen voor de periode waarin er geen dekking nodig is. Je contract blijft bestaan maar je betaalt geen premie voor de periode zonder dekking. Op zich mag de periode van opschorting van het contract duren zolang je daar als klant nood aan hebt maar van zodra de eerstvolgende vervaldag van het contract verstreken is, is de verzekeraar niet verplicht om het contract terug in voege te stellen wanneer je het voertuig terug in gebruik neemt.

Vooraleer je je contract schorst, kan de verzekeraar je groene kaart terugvragen en soms ook het bewijs van inlevering van de nummerplaat. Dit doet hij om te vermijden dat je rond zou rijden met een voertuig zonder dekking.

Van zodra je de wagen terug wil gebruiken en je dus nood hebt aan een BA-autoverzekering, licht je de verzekeraar in. Vanaf dan betaal je weer gewoon je premie en is je wagen opnieuw gedekt.

Wat met de omnium of andere aanvullende verzekeringen?

Om te weten wat er met de aanvullende dekkingen gebeurt, zoals de rechtsbijstand, pechverhelping of omnium, moet je de algemene voorwaarden nakijken. Er bestaat hier immers geen wettelijk kader dat bepaalt hoe de schorsing geregeld moet zijn. Meestal zal de verzekeraar wel dezelfde principes hanteren als in de BA-autoverzekering.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.