De arbeidsongevallenwet omschrijft de arbeidsweg als het normale traject tussen de verblijfplaats en de arbeidsplaats en omgekeerd. Als vertrek- en eindpunt geldt het overschrijden van de dorpel van de hoofd- of tweede verblijfplaats. De notie “verblijfplaats” is hierbij belangrijk. Het is de plaats waar de werknemer feitelijk woont, ook al is dat tijdelijk.

Een toevallige overnachting bij vrienden of familie, op een andere plaats dan de normale verblijfplaats dus, maakt van die toevallige plaats geen verblijfplaats. In de praktijk van de arbeidsongevallenverzekering moet er voor de verblijfplaats sprake zijn van regelmaat en standvastigheid. 
 
Dit betekent dat de plaats waar je ingeschreven bent ("mijn eigen officiële adres") niet per se de enig mogelijke verblijfplaats is. 
 
Woon je tijdens de week dicht bij het werk (bij voorbeeld in Brussel), en tijdens het weekend bij je ouders thuis (bij voorbeeld in Mol)? Dan heb je twee verblijfplaatsen. 
 
De weg van Mol (op de eerste dag van de werkweek) rechtstreeks naar het werk is dan wel degelijk je arbeidsweg. 
 
Zo kan je ook tijdens de zomermaanden tijdelijk een andere verblijfplaats hebben. Telkens is hier sprake van regelmaat en standvastigheid voor beide (tijdelijke) verblijfplaatsen. 
 
Wanneer zich een ongeval voordoet op het traject tussen de werkgever en een verblijfplaats van de werknemer (of omgekeerd) zal dit ongeval altijd apart en in de feiten beoordeeld worden door de arbeidsongevallenverzekeraar. 
 
In de situatie van de vraag hierboven lijkt het erop dat de voorwaarden van regelmaat en standvastigheid vervuld zijn. De betrokkene zal dat moeten aantonen natuurlijk, wanneer hij of zij een arbeidswegongeval aangeeft.
 
 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.