Wanneer je een levensverzekering afsluit, moet je onder meer bepalen wie het bedrag van je levensverzekering ontvangt indien je overlijdt. Anders maakt het gewoon deel uit van je nalatenschap.

Je kiest zelf wie je aanduidt als begunstigde. Zo kan je een familielid aanduiden, maar ook een goede vriend of vriendin, een kennis of zelfs een bepaalde organisatie of een goed doel. Let wel, als je de verzekeringspremies van de belastingen wil aftrekken, zijn de personen die je kan aanduiden als begunstigde wel beperkt.

Heel belangrijk is de omschrijving van de begunstigde. Je kan een persoon met naam vermelden. Maar je kan de persoon ook aanduiden via een omschrijving, zoals bijvoorbeeld “mijn echtgenoot”, “mijn schoondochter”,…. De persoon die het geld ontvangt bij je overlijden hoeft dan niet noodzakelijk dezelfde persoon te zijn als diegene die je voor ogen had toen je de begunstigde aanduidde. Misschien heb je intussen een nieuwe echtgenoot of heb je nog kinderen bij gekregen.

Je kan ook bepalen wie welk deel van het verzekerde kapitaal krijgt.

Denk dus goed na over de aanduiding van jouw begunstigde(n) en ga geregeld na of de begunstiging nog overeenkomt met hoe je wilt dat het gaat. In principe kan je op elk moment de begunstigde van jouw levensverzekering wijzigen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.