Hoewel je je uiteraard niet kan verzekeren tegen de boete zelf, kan je wel opkomen voor je rechten en juridisch advies inwinnen dankzij de rechtsbijstandverzekering.

Als je de wet overtreedt, is het logisch dat je beboet wordt. Maar misschien zijn er verzachtende omstandigheden of betwist je dat je een overtreding hebt begaan.

Als je een boete krijgt, weet je maar beter bij wie je moet aankloppen om te weten wat je rechten zijn. Hiervoor kan je je rechtsbijstandsverzekeraar raadplegen. Die zal de boete niet betalen, maar kan wel met jou nagaan of het mogelijk en zinvol is om de boete aan te vechten, of dat je ze beter gewoon betaalt. Als het de moeite loont om de boete aan te vechten bij de rechtbank, zal de rechtsbijstandsverzekeraar je daarin bijstaan en de gerechts- en advocaatkosten vergoeden zoals in het verzekeringscontract afgesproken is.

Een aparte rechtsbijstandverzekering kan je bijstaan in strafzaken op meerdere gebieden terwijl een rechtsbijstandverzekering die je bij je autoverzekering neemt alleen instaat voor rechtsbijstand in verband met het gebruik van je verzekerde voertuig.

Enkele voorbeeldsituaties waarin rechtsbijstand (bij de autoverzekering) aangewezen is:

  • Christiane negeerde een rood licht dat na een kwartier nog steeds niet op groen wilde springen. Achteraf bleek het te gaan om een technisch defect aan de lichten, maar toch kreeg Christiane – die geflitst werd door de flitspaal op het kruispunt – een fikse boete in de bus.
  • Vincent moet voor de politierechter verschijnen omdat hij wordt verdacht van roekeloos rijden. Maar op het tijdstip waarop de verkeersinbreuken zijn opgemerkt, zat hij zelf niet achter het stuur.
  • Nancy reed veel te snel en hoewel ze dit niet betwist, wil ze weten of de boete die ze kreeg wel gerechtvaardigd is.
  • Marc had een complex ongeval en is ervan overtuigd dat hij geen fout beging, maar de tegenpartij beweert het tegendeel.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.