Bij een weekendongeval bleek dat er in de auto meer inzittenden dan zitplaatsen waren. Een meisje had voorin plaatsgenomen op de schoot van de passagier. Klopt het dat zij dan niet verzekerd is?

De autoverzekering - om precies te zijn de bij wet verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering auto, kortweg B.A. Auto - biedt dekking voor alle letsels die de inzittenden oplopen, op de aansprakelijke bestuurder na. Het meisje uit het voorbeeld zal dus integraal vergoed worden voor de opgelopen letsels.

Wel is het zo dat de modelpolis, conform de wet, de verzekeringsmaatschappij het recht geeft om bij overbelasting van het voertuig een terugvordering uit te oefenen. Dat betekent dat de bestuurder in kwestie een deel van de uitkering moet terugbetalen, volgens regels die in art. 24 en 25 van de modelpolis te lezen staan.

Toch is het vanuit verkeersveiligheidsoverwegingen verstandiger om geen risico's te nemen en niet meer dan één persoon per veiligheidsgordel te vervoeren (en die gordel ook te gebruiken!).

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.