Ja, dat kan onder meer via een spaarverzekering. Omdat u spaart op lange termijn, is dit een ideale formule. De meeste verzekeraars bieden producten op maat, soms ook “juniorpolissen” genaamd.

De spaarverzekering laat toe dat u zelf kiest hoeveel u spaart en wanneer u spaart. U hoeft dat dus niet noodzakelijk op voorhand vast te leggen. Als u eens een jaartje wil overslaan bijvoorbeeld, kan dat perfect. Meestal is er wel een minimumbedrag per storting, van bijvoorbeeld 25 euro.

U kan kiezen hoeveel risico u wil nemen:

  • verkiest u een veilig en zeker rendement, dan spaart u best via een Tak 21-verzekering. Naast een jaarlijks gewaarborgd rendement kan er dan nog een (variabele) winstbonus zijn als de verzekeraar goede resultaten heeft neergelegd. Zelfs in financieel woelige tijden blijft uw inleg volledig intact en groeit het trouwens verder aan dankzij het vaste rendement dat de verzekeraar waarborgt;
  • bent u bereid meer risico te nemen met kans op een hoger rendement, dan kan u kiezen voor een Tak 23-verzekering, waarbij het rendement verbonden is aan een beleggingsfonds. Er is dan geen gewaarborgd rendement en uw kapitaal kan ook aangetast worden als het beleggingsfonds minder goed presteert.

Wanneer uw kleinkind bijvoorbeeld 18 of 21 jaar is, kan u het geld aan hem of haar laten uitbetalen door het in de polis als begunstigde aan te duiden. Ook indien u voordien zou overlijden, ontvangt uw kleinkind dan het bijeen gespaarde bedrag.

U kunt in dit geval zelfs bepalen dat uw kleinkind een extra spaarcentje erbovenop krijgt. Want in dat geval bent u er niet meer om hem of haar verder te ondersteunen. Dit extraatje kan bijvoorbeeld worden uitgedrukt als een percentage van het al gespaarde bedrag.

Let wel: Zoals elke verzekering, heeft ook deze kosten waarmee u rekening moet houden. Indien de verzekering minstens acht jaar en één dag loopt – wat bij een dergelijke lange termijn investering gebruikelijk is – bent u geen roerende voorheffing verschuldigd.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.