Verzekeraars stemmen hun premies af op het risico. Bij individuele verzekeringen kan het bijgevolg zijn dat een erg hoge BMI maakt dat de premie hoger ligt.

De premie voor bijvoorbeeld je brandverzekering zal uiteraard niet veranderen, maar voor verzekeringen waarbij jouw gezondheid een rol speelt, kan dat wel het geval zijn. Denk maar aan een individuele hospitalisatieverzekering of een levensverzekering waarin een overlijdensdekking zit (bijvoorbeeld de schuldsaldoverzekering).

Verzekeraars evalueren je gezondheidstoestand aan de hand van de medische informatie die je hen aanreikt. Als daaruit blijkt dat je meer kans maakt op medische risico’s (bijvoorbeeld bij een te hoge BMI), kan de verzekeraar een hogere premie vragen.

Hoe vraagt de verzekeraar deze informatie op?

Dit gebeurt doorgaans aan de hand van een vragenlijst en/of een medisch onderzoek.

Meer over zulke vragenlijsten vind je overigens hier, net als een brochure over de bescherming van je medische gegevens bij de verzekeraar.

Let wel: Wanneer grote groepen zich gezamenlijk verzekeren, zoals bij een hospitalisatieverzekering via de werkgever, speelt het individuele risico geen rol. Dan gaat de verzekeraar uit van gemiddelden die representatief zijn voor de betrokken groep.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.