Neen. Een bank kan eisen dat je een schuldsaldoverzekering neemt, maar zij kan je niet verplichten dat je die bij haar neemt. Het is een financiële instelling zelfs wettelijk verboden om jou dat te verplichten. Wat wel kan, is dat de bank een renteverlaging op je woonkrediet toestaat indien je bij haar de schuldsaldoverzekering afsluit.

Waarom mag een bank eisen dat je een schuldsaldoverzekering neemt?

Omdat de bank jou een hele som geld leent, wil ze zekerheid dat die som zal worden terugbetaald. Indien je zou overlijden voordat het woonkrediet volledig terugbetaald is, betaalt de schuldsaldoverzekering het nog openstaande bedrag terug aan de bank.

Hierdoor behoed je ook jouw nabestaanden voor financiële moeilijkheden om de lening verder af te betalen.

Hoe de afweging maken?

De meeste kredietinstellingen zullen een lagere rente op jouw hypotheeklening toestaan indien je bij of via hen de schuldsaldoverzekering aangaat. Een daling van de rente maakt al snel de maandelijkse afbetaling goedkoper.

Let er wel op dat indien je jouw verzekering nadien overplaatst naar een andere verzekeraar, je woonkrediet duurder kan worden.

Hoe dan ook is het afwegen geblazen: misschien is de schuldsaldoverzekering elders goedkoper, maar weegt dat niet op tegenover de korting die de bank aanbiedt op het woonkrediet… Ook aspecten als service (nabijheid, administratie) en dekking (let op de uitsluitingen) kunnen hierbij belangrijk zijn.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.