Nee, tenzij je elektrische rolstoel sneller dan 25 km/u kan rijden

Elektrische rolstoelen worden door de wet tot de motorrijtuigen gerekend. Kunnen ze sneller dan 25 km/u rijden, dan zijn ze onderworpen aan de verplichte verzekering BA motorrijtuigen, net als de andere motorrijtuigen (auto’s, bromfietsen, motorfietsen, …). Kunnen ze die snelheid niet overschrijden, dan zijn ze vrijgesteld van deze aansprakelijkheidsverzekering.

Wat bij een verkeersongeval?

Als gebruiker van een elektrische rolstoel die niet sneller dan 25 km/u kan rijden, ben je bij een verkeersongeval beschermd als zwakke weggebruiker. Word je het slachtoffer van een verkeersongeval waarbij een motorrijtuig betrokken is, dan vergoedt de aansprakelijkheidsverzekering van het betrokken voertuig automatisch je lichamelijke schade, zelfs wanneer je in de fout ging.

Ook wanneer de verzekering BA motorrijtuigen voor jouw rolstoel niet verplicht is, blijf je aansprakelijk voor schade die je aan derden toebrengt. Het is daarom zeker zinvol om een familiale verzekering te nemen, ook wel BA privéleven genoemd.

En als ik een rolstoel zonder motor gebruik?

Veroorzaak je schade bij een verplaatsing met een rolstoel zonder motor, dan is je aansprakelijkheid gedekt door je familiale verzekering (BA privéleven), als je er één hebt. Bij een ongeval met een motorrijtuig ben je uiteraard ook beschermd als zwakke weggebruiker.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.