
De titel komt uit La Dernière Heure van 14 april. Elke dag zijn er in ons land 20 ongevallen met niet-verzekerde voertuigen. De krant wijdt, met de hulp van het Waals agentschap voor verkeersveiligheid (AWSR), een reportage aan dit fenomeen. Het agentschap somt alle verzekeringen op die, naast de verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering, een rol kunnen spelen bij de regeling van een verkeersongeval: de ziekteverzekering, de hospitalisatieverzekering, de arbeidsongevallenverzekering, de familiale verzekering, de omniumverzekering, de bestuurdersverzekering, de rechtsbijstand en de bijstand bij pech.
Wanneer een ongeval wordt veroorzaakt door een niet-verzekerd voertuig komt het Gemeenschappelijk Waarborgfonds in actie. Zo heeft het Fonds in 2016 14,8 miljoen euro uitgekeerd aan slachtoffers van ongevallen met niet-verzekerde voertuigen.
Behalve strafrechtelijke gevolgen, zoals boetes of veroordelingen, zal de verantwoordelijke voor het ongeval nog andere financiële gevolgen moeten dragen. Het is onvoldoende bekend dat het Fonds na het regelen van het ongeval en het vergoeden van de slachtoffers deze kosten integraal mag recupereren bij de niet-verzekerde bestuurder. Bij ongevallen met zware letsels kan dit leiden tot levenslange afbetalingen, waarschuwt Assuralia.
La Dernière Heure geeft ook nog aan dat de pakkans voor niet-verzekerde voertuigen de jongste jaren sterk is gestegen. De installatie in vele steden en gemeenten van camera’s met nummerplaatherkenning is daar niet vreemd aan. Zo liepen in 2016 bijna 30.000 personen tegen de lamp.
Ook het Waarborgfonds stuurt dagelijks aanmaningen naar eigenaars van voertuigen die op basis van de databestanden van de verzekeraars vermoedelijk niet in orde zijn met hun verzekering.