Het noodweer dat België in het eerste halfjaar van 2018 getroffen heeft, kost de verzekeringsondernemingen meer dan 190 miljoen euro, verdeeld over zowat 85.000 schadegevallen. Assuralia maakte deze raming bekend op 16 juli via een persbericht.
De maand januari kende twee ernstige stormen, terwijl de maand mei records brak wat betreft neerslag. Aanhoudende onweersbuien veroorzaakten heel wat schade. De telefoons op de schadediensten en bij de verzekeringstussenpersonen stonden bij momenten roodgloeiend.

Van 14 tot 18 mei moesten de verzekeraars ongeveer vijfhonderd keer tussenkomen, vooral in en rond Luik, met het hoogste aantal claims en de zwaarste schadelast te Luik zelf, maar een gemiddelde schadelast van boven de 4.000 euro te Nandrin, Saint-Nicolas en Modave.
Van 20 tot 25 mei brak onweer uit over verschillende regio’s, van Henegouwen (vooral te Dour) over Aalter tot Kortenberg en Zaventem. ‘s Gravenbrakel valt op met een gemiddelde schadelast van meer dan 15.000 euro, ingevolge modderstromen die zo krachtig waren dat gebouwen gestut moesten worden.
Van 26 tot 30 mei waren weer andere streken aan de beurt, met name Bastogne en Oostende, voor respectievelijk meer dan 300 en meer dan 200 dossiers.
Tussen 31 mei en 2 juni was het alweer de beurt aan de regio Luik, met in het bijzonder een hoge gemiddelde schade in Dalhem en Trooz, telkens voor meer dan 8.000 euro.

Hoe de brandverzekering jou kan helpen bij een overstroming, lees je hier.

Waar je op moet letten bij storm, check je hier.