Van 23 tot 27 oktober vindt de editie 2017 plaats van de nationale actie tegen woninginbraken « Eén dag niet », een initiatief van de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken.

Al het communicatiemateriaal (app, banner, affiches, flyer, postkaarten, tips voor meerdere doelgroepen) is beschikbaar op de website www.1dagniet.be

Assuralia telt voor de dekking “diefstal, vandalisme en kwaadwilligheid” voor woningen jaarlijks ongeveer 26.000 verzekerde schadegevallen met een gemiddelde schadelast van 3.300 euro (dit is wat de verzekeraar gemiddeld uitkeert per inbraak).

Slechts de helft van de Belgische woningen is verzekerd tegen diefstal en schade veroorzaakt door inbrekers. En dus ligt het aantal slachtoffers van een woningdiefstal of een poging daartoe in werkelijkheid veel hoger.

Juwelen en geld blijven het voornaamste doelwit van inbrekers, naast (nieuwe) smartphones en andere multimedia-toestellen. Een nieuwe trend betreft de diefstallen “op bestelling”, waarbij buitenlandse bendes het gemunt hebben op specifieke toestellen, vaak gereedschap dat ze in hun thuisland gemakkelijk kunnen verkopen.

Wie ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch het slachtoffer wordt van een inbraak, vindt bij ABCverzekering.be een checklist met nuttige tips voor slachtoffers van een inbraak.