Heel wat landgenoten vertrekken in augustus nog op vakantie. De Stichting Brandwonden herinnert aan een aantal tips om je woning veilig achter te laten en om ook je vakantiewoning veilig te houden. De stichting raadt aan om bij aankomst meteen te checken of er een werkende rookmelder aanwezig is. Zo’n detector kan levens redden, stop er dus gerust een exemplaar in je reistas. Je kan hem bevestigen met dubbelzijdige kleefband.  Wat moet je ter plaatse nog bekijken: zijn de verwarmingstoestellen, de warmwaterboilers en de elektriciteitsvoorzieningen in goede staat?

Voor je vertrekt schakel je thuis best zoveel mogelijk elektrische apparaten uit en laat ze niet stand-by staan. Zo verbruik je minder en verklein je de kans op kortsluiting of schade door blikseminslag.

Brand kan je hele hebben en houden bedreigen. Soms met dramatische gevolgen. Het Nieuwsblad telde op 2 augustus al 34 mensen die zijn omgekomen bij woningbranden dit jaar.

Door enkele voorzorgen te nemen kan je al heel wat miserie en schade vermijden. Om de juiste veiligheidsreflexen te kweken zap je naar de ABCverzekering-pagina over Brandpreventie.

Om te begrijpen wat de verzekering allemaal dekt qua risico’s, klik je op Brandverzekering.

Nog meer tips vind je op www.leefbrandveilig.be , een initiatief met medewerking van het brandwondencentrum Oscare.