secours

Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie, publiceerde op 19 oktober cijfers over het aantal arbeidsongevallen (al dan niet met dodelijke afloop) in de Europese Unie in 2020.

In 2020 waren er in de Europese Unie 2,7 miljoen niet-dodelijke arbeidsongevallen die resulteerden in ten minste vier kalenderdagen arbeidsverzuim en 3.355 dodelijke ongevallen. Het totale aantal niet-dodelijke arbeidsongevallen in de EU daalde tussen 2019 en 2020 met 12,9 %. Er deden zich 53 arbeidsongevallen met dodelijke afloop minder voor in vergelijking met een jaar eerder. Dat is een daling met 1,6 %. Mannen (66,5%) hadden aanzienlijk meer kans op een arbeidsongeval dan vrouwen (33,5%). Eurostat ziet verschillende factoren als mogelijke verklaring voor dit verschil: het aandeel mannen en vrouwen dat een baan heeft, de aard van het werk dat mannen en vrouwen uitvoeren en de sectoren waarin ze werken. Er zijn bijvoorbeeld veel meer ongevallen in de mijnbouw-, productie- of bouwsector, die meestal door mannen wordt gedomineerd. Daarnaast werken vrouwen vaker parttime dan mannen. Als een gevolg van de kortere tijd die zij gemiddeld doorbrengen op het werk verkleinen ook hun kansen op een ongeval.

Als we het aantal dodelijke arbeidsongevallen per 100.000 werknemers bekijken, blijken Nederland, Zweden en Duitsland de beste leerlingen van de klas. België komt op plaats 6 terwijl je in Cyprus en Bulgarije de meeste kans op een dodelijk arbeidsongeval hebt.

Opvallend is dat voor de niet-dodelijke arbeidsongevallen Roemenië, Bulgarije en Griekenland het laagste cijfer per 100.000 werknemers noteren. Hier zit België in het midden van het peloton. Frankrijk, Denemarken en Portugal doen het niet goed. Al maakt Eurostat zelf voorbehoud wat betreft de cijfers voor niet-dodelijke ongevallen. De bijzonder lage incidentiecijfers voor niet-dodelijke ongevallen kunnen wijzen op een onderrapportageprobleem. Dat houdt op zijn beurt verband met: slecht opgestelde meldingssystemen, beperkte financiële prikkel voor slachtoffers om aangifte te doen, niet-bindende wettelijke verplichtingen voor de werkgevers… Voor de eerder vermelde incidentiecijfers over dodelijke ongevallen ligt dat anders, aangezien het veel moeilijker is om de melding van een dodelijk ongeval te vermijden.

Tot slot stelt Eurostat vast dat in landen waar de rapportage van arbeidsongevallen op verzekeringen gebaseerd is, vaak meer ongevallen noteren.

Meer details (aard van de letsels, gevoelige sectoren, analyse 2010 tot 2020) over de cijfers kan u lezen in het rapport van Eurostat.

Gepubliceerd op 21/10/2022

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.