tech

Een grafiek spreekt soms boekdelen : de Financial Times van 8 juni geeft weer hoe diep de HSCM Insurtech Index gezakt is sinds een piek begin 2021, in vergelijking tot de brede beursmarkt, die zelf een dalende trend ondergaat. De krant heeft het voornamelijk over beursgenoteerde ondernemingen als Hippo, Root en Lemonade, die erop uit waren om de traditionele manier van verzekeren onderuit te halen en volwaardige verzekeringsdiensten aan te bieden, van de onderschrijving tot het schadebeheer: de meest overtuigde “disrupters”. Hun vertrouwen in artificiële intelligentie leidde aanvankelijk tot een stormloop op hun aandelen bij de beursintroductie.

Vandaag geven beleggers de voorkeur aan betrouwbare resultaten van gevestigde spelers eerder dan aan de vooruitzichten die golden bij de eerste beursnotering van die startups, in een toenmalige context van zeer lage rentevoeten. Volgens de krant slagen de nieuwkomers er niet in hun schaderatio onder controle te krijgen, omdat de klantenbasis onvoldoende gedocumenteerd is en de oplopende inflatie de schadelast onverwacht opdrijft.

Julian Teicke van het Duitse insurtechbedrijf Wefox ziet het als de Vallei des Doods: je moet er doorheen en wie het juiste inzicht in de opgebouwde portefeuille verwerft, maakt kans om de beproeving te overleven. Intussen gaan miljoenen die bij hun start ingelegd waren in rook op, focussen de bedrijven die de krant citeert op segmenten die rendabiliteit beloven, en snoeien ze in hun kosten. Kenners vallen in twee kampen: zij die licht aan het einde van de tunnel zien, op voorwaarde dat de insurtechs naar gunstigere schaderatio’s kunnen evolueren, en zij die denken dat een overname door een grote naam uit de sector een verlossing kan zijn.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.