Virtuoso

De Financial Times van 30 april en The Economist van 7 mei brengen hulde aan twee collega’s van Bloomberg Business Week die zich vastgebeten hebben in het verhaal van de Brillante Virtuoso, een olietanker van de Suezmax-klasse (net de breedte om het Suezkanaal door te varen). Het schip had de Rode Zee verlaten richting China toen het kennelijk aangevallen werd door Somalische piraten die het in brand staken. Of zo werd het verlies van het schip in 2011 aan de Londense verzekeraars aangegeven.

De detective die zij vanuit zijn standplaats Aden met nader onderzoek hadden gelast, stootte op bizarre omstandigheden die hij rapporteerde, alvorens korte tijd later het leven te verliezen door toedoen van een bomauto.

De rechtszaak die volgde liep tussen een bank die leningen voor het schip had verstrekt en de verzekeraars: de claim van de bank werd door de Londense rechtbank afgewezen. De reder van het schip, die in de recensies van de kranten voorgesteld wordt als een welbekende naam in de scheepvaartindustrie, die kort na de uitspraak nog de “Ship of the Year”-onderscheiding van Lloyd’s List mocht ontvangen, gaat vrijuit: hij was overigens geen partij bij het proces, dat hem wel als de eigenlijke “orchestrator” aanwijst.

De verzekeringsdetectives die na de feiten de opzoekingen verrichten die het kwaad opzet aan het licht brachten kregen wel een strafklacht aan hun broek voor schending van de privacy, terwijl de weduwe van de eerste detective geen vergoeding ontvangt.

Voor de twee media reden genoeg om zich aan de hand van dit wrange verhaal af te vragen in hoeverre de Londense scheepvaartmiddens zelfs aangebrande zakenrelaties boven morele principes stellen, wat zij vergelijken met de vlotte samenwerking die Russische oligarchen lang te beurt viel bij vermogensbeheerders in “Londongrad”.

“Dead in the water” telt 288 pagina’s en verschijnt bij Portfolio (VS) en Atlantic Books (VK).

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.