cyber

De cybercriminaliteit nam vorig jaar toe met bijna 7%.  Dat blijkt uit een rapport van de Federale Politie over de criminaliteitscijfers voor 2021.

De politiediensten in ons land registreerden vorig jaar 47.560 misdrijven onder de noemer ‘informaticacriminaliteit’; dat zijn er ruim 3.000 meer dan het jaar voordien. Onder deze noemer vallen diverse vormen van aanslagen op de veiligheid van een informaticasysteem of de daarin opgeslagen gegevens. Valsheid in informatica (bv. Vervalsing van kredietkaarten of aanmaak van valse profielen) nam toe met 5%. Bedrog (bv. het blokkeren van iemands computer via malware) nam toe met 11%. Het fenomeen phishing nam toe met 10%. Hacking kende, eerder verrassend, een daling met 11% (4.529 gerapporteerde feiten in 2021).

In de rubriek ‘diefstal en afpersing’ van het rapport valt op dat de politie, net zoals in 2020, veel minder feiten noteerde dan in het pre-coronatijdperk. Niet zo verrassend is de toename van het aantal fietsdiefstallen met 8%: 26.610 keer werd hiervoor aangifte gedaan. Diefstallen uit een voertuig nemen toe met 6%. De woninginbraken daalden met 1,4%; de politie telde er 34.140 in 2021. Inbraken in bedrijven of handelszaken daalden met 8,5%.

Meer details vinden we op de website van de Federale Politie of in het genoemde rapport.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.