contrat

Van 13 tot 15 juni vond in Malmö voor het eerst sinds 2018 een seminarie plaats van de Europese afdeling van IASIU, de International Association of Special Investigation Units.

Meer dan 300 deelnemers uit heel Europa en de rest van de wereld namen deel aan deze hoogmis van de strijd tegen verzekeringsfraude. Verzekeraars, onderzoekers, beroepsorganisaties, leveranciers van tools voor fraudebestrijding, consultants, politiediensten en andere autoriteiten waren vertegenwoordigd. Beschikken over een uitgebreid netwerk is immers uiterst belangrijk in de wereld van de fraudebestrijding.

Diverse onderwerpen werden aangeraakt:
 

 • Organisaties als het organiserende IASIUVCI - Vehicle Crime Investigators AssociationGlobal Marine Investigators - GMI en de Coalition against Insurance Fraud kregen de kans om zich voor te stellen.
   
 • De samenwerking tussen de privésector en de autoriteiten. De uitdaging is overal groot en de oplossingen verschillen erg van land tot land. In Engeland en Wales gaat de samenwerking het verst: het Insurance Fraud Enforcement Department van de City of London Police wordt er gefinancierd door de Association of British Insurers.
   
 • Veel aandacht ging naar systemen, technieken en tactieken om fraude te detecteren en te onderzoeken: onderzoek op inkt om de echtheid en de ouderdom van documenten en wat erop staat te beoordelen, unieke identificatie van autoschade op (verschillende) foto’s, samenwerkingsmodellen tussen verzekeraars, Open Source Intelligence of OSINT, de inzet van forensic accountants, de strijd tegen autodiefstal, observatietechnieken, enzovoort.

Fraude is deels universeel, maar toch bleek dat bepaalde fenomenen specifiek zijn voor bepaalde landen. Ghost broking (niet geautoriseerde tussenpersonen die ofwel onbestaande dekkingen ofwel incorrecte dekkingen op basis van valse verklaringen verkopen) blijkt vooral een Brits probleem te zijn. In landen uit het Midden-Oosten en Afrika is het dan weer bijzonder eenvoudig om een authentiek officieel document te bekomen met valse informatie. Dat kan vervolgens gebruikt worden om in Europa te frauderen. De Italiaanse maffia blijkt niet alleen in Italië, maar ook steeds meer in andere landen betrokken in zowel fraude (en andere criminaliteit) als in de reguliere economie. In een aantal landen buiten Europa ligt men veel minder wakker van het recht op privacy en ethisch onderzoeken in het algemeen dan dat in Europa het geval is. Bij onderzoek in de Balkan, en vooral in ex-Joegoslavië, is het uiterst belangrijk rekening te houden met de complexe context (religieus en etnisch).

Een aantal interessante weetjes en cases passeerden ook de revue.
 

 • Zo werd tot voor kort het totale bedrag van verzekeringsfraude in de US geschat op 80 miljard dollar. Nieuwe schattingen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, komen uit op een jaarlijks bedrag van 308 miljard dollar.
   
 • Tijdens een huiszoeking bij een betrapte fraudeur in de US werden niet alleen boekhoudkundige documenten gevonden om de fraude te bewijzen, maar ook een hitlist met de namen van de personen die de fraude aan het licht brachten én de nodige wapens en bommen om de afrekeningen effectief uit te voeren.
 • Uit een onderzoek naar een abnormaal hoog verzekerd bedrag in gewaarborgd inkomen in Zwitserland bleek dat er op grote schaal gefraudeerd werd om een terroristische groepering (de Tamil Tijgers in Sri Lanka) te financieren.
 • De Öresund brug tussen Malmö en Kopenhagen blijkt helende krachten te hebben. Een slachtoffer van een ongeval werd geobserveerd. In zijn eigen land leek hij zijn rechterarm helemaal niet te kunnen gebruiken. Zodra hij over de brug in het buitenland was, dacht hij dat hij niet meer gevolgd zou worden en gebruikte probleemloos zijn zogenaamd onbruikbare arm.

Meer info is ter beschikking op de website van IASIU.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.