tesla

Tesla Insurance, de verzekeringsafdeling van de autofabrikant, zit niet stil. Met de recente toevoeging van Nevada biedt Tesla nu in acht Amerikaanse staten een verzekering aan die gebaseerd is op realtimegegevens over het rijgedrag van de bestuurder: Arizona, Colorado, Illinois, Ohio, Oregon, Texas, Virginia en nu dus ook Nevada. Nog meer staten zouden gauw moeten volgen. De analyse van de realtimegegevens vertaalt het rijgedrag van de bestuurder in een veiligheidsscore die invloed heeft op de hoogte van de premie.

De allereerste staat waarin Tesla een verzekering op de markt bracht, is Californië, maar de verzekering die daar verkrijgbaar is, is niet op realtimegegevens gebaseerd. Tesla wilde echter een stap verder gaan en een aanbod ontwikkelen dat effectief het rijgedrag van de bestuurder in aanmerking neemt. Het bedrijf ontwierp bijgevolg een veiligheidsscoresysteem op basis van gegevens die de Tesla-auto’s in realtime registreren, om zo te bepalen of iemand een goede chauffeur is. Er wordt rekening gehouden met vijf elementen: het aantal waarschuwingen voor voorwaartse aanrijdingen, bruusk remmen, agressief bochten nemen, bumperkleven en gedwongen uitschakeling van de stuurautomaat.

Volgens de autofabrikant zou de premie van een chauffeur met een ‘gemiddeld goede’ veiligheidsscore 20 tot 40 % goedkoper kunnen uitvallen dan bij de concurrentie, en zelfs 30 tot 60 % goedkoper voor wie de beste scores haalt. Door zijn rijgedrag te verbeteren kan de bestuurder zijn premie bovendien nog maand na maand doen dalen. Ook aan het gebruiksgemak werd gedacht, want de verzekering is volledig via een app te beheren. Tesla wil dit product tegen eind dit jaar toegankelijk maken voor 80% van de Tesla-bezitters.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.