bob

Tijdens de drie maanden van de BOB-zomercampagne heeft de politie meer dan 320.000 bestuurders onderworpen aan een alcoholcontrole. Slechts 2,5 % daarvan had te veel gedronken. Wanneer de politie ter plaatse komt na een ongeval zien we echter minder rooskleurige cijfers

Bij ongevallen bleek 10,6% van de bestuurders positief. Bij een aanrijding neemt de politie een ademtest af van beide partijen. Dit betekent dat ongeveer bij één aanrijding op vijf alcohol een rol speelt, al kunnen ook andere factoren en invloed hebben gehad op het ongeval. Vias stelt dan ook in zijn persbericht “dat de combinatie tussen alcohol drinken en veilig met de auto rijden onmogelijk is”.

Bij verkeersongevallen (aanrijdingen) met lichamelijk letsel komt de politie systematisch ter plaatse om een proces-verbaal op te maken. Van begin juni tot eind augustus werden in die context 4.359 ademtests afgenomen. 420 waren “positief” en 160 personen moesten hun rijbewijs inleveren. Uit de politiecijfers blijkt ook dat het probleem van alcohol in het verkeer zich nog steeds het scherpst stelt tijdens de weekendnachten. Bij een letselongeval tijdens een weekendnacht heeft 1 op 3 gecontroleerde bestuurders te veel op!
Ondanks het lager aantal betrapten deze zomer (van 3% vorig jaar naar 2,5% dit jaar) beseft ook Koen Ricour, directeur van de Federale Politie, dat we er nog niet zijn: ‘Op het eerste zicht lijken de cijfers deze zomer beter dan vorig jaar. Toch zijn we niet helemaal tevreden. Dat kan pas wanneer 0% van de bestuurders te veel gedronken heeft achter het stuur. Rijden onder invloed blijft een killer’.

Alle resultaten van de BOB-alcoholcontroles zijn terug te vinden op de website van de federale politie.

Gepubliceerd op 08/09/2022

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.