climat

 

De Financial Times rangschikt in een bijzondere bijlage bij zijn editie van 5 mei vierhonderd Europese bedrijven die in aanmerking komen voor significante vooruitgang in het verminderen van hun koolstofuitstoot. Uiteraard vergt dergelijke rangschikking een doordachte methodologie, waar de krant de nodige uitleg over verschaft. De bedoeling is niet om bedrijven die weinig uitstoten te onderscheiden, maar, in een geest van transitie, de vooruitgang binnen bestaande productie in verschillende sectoren. De financiële sector telt het grootste aantal laureaten, met 43 vermeldingen, waaronder negentien verzekeringsondernemingen.

Merkwaardig genoeg prijken Zwitserse verzekeraars met vijf laureaten hoog in de rangschikking, terwijl het Verenigd Koninkrijk vier verzekeraars op de lijst heeft staan, gevolgd door Duitsland met drie ondernemingen.

Vooraan bij de verzekeraars staat Swiss Re met een vermindering van de uitstoot tussen 2015 en 2020 van 28,9%.  Ruim meer dan nummer twee, Prudential (-19,8%), en nummer drie, Royal & Sunalliance (-17,0%). In andere geledingen van de financiële sector lopen de uitstootverminderingen nog hoger op, tot -36,4 %, wat evenwel nog een stuk minder is dan de absolute kampioen, het Zwitserse Logitech (bekend van IT-randapparatuur), met -46,8%.<

Geen Belgen in de lijst? Toch wel, met slechts drie noteringen, voor UCB (-17,9%), Barco (-16,1%) en Proximus (-9,8%).

Het commentaar bij de klassering legt uit hoe klimaatboekhouding zich ontwikkelt volgens een nauwe of bredere kijk op productieprocessen, desgevallend met inbegrip van de uitstoot stroomopwaarts of stroomafwaarts van het bedrijfsmodel van het betrokken bedrijf, wat uiteraard nodig is om uit te maken in hoeverre vervuilende processen gewoon uitbesteed worden om een groen zieltje te kunnen claimen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.