navigation

Al zeker achttien maritieme verzekeraars gaan deelnemen aan een project ter bestrijding van de illegale visvangst, aldus de Financial Times van 27 september. De ‘Vessel Viewer’-technologie zal hen helpen nagaan of de vissersboten in hun portefeuille zich bezondigen aan illegale visserijpraktijken (bv. vissen zonder vergunning, vissen in beschermde zones, vangstquota overschrijden …). De verzekeraars zullen worden geïnformeerd over schepen die op zwarte lijsten staan, maar krijgen ook waarschuwingen op basis van diverse mogelijke alarmsignalen, zoals naamsveranderingen van schepen, veranderingen van vlaggenstaat en vangstoverdrachten naar een ander schip op volle zee.

Illegale visvangst bedreigt de visbestanden en werkt de verarming in de hand van lokale gemeenschappen die van de visvangst afhankelijk zijn. Verzekeraars kunnen worden vervolgd wanneer zij schepen dekken die illegaal vissen. Bovendien is het risico dat dergelijke schepen betrokken zijn bij fraude of andere wanpraktijken volgens de verzekeraars ook groter. Projectpartner ‘Ocean Risk and Resilience Action Alliance’, een coalitie van financiële ondernemingen, overheden en middenveldorganisaties, wijst zelfs op linken met mensensmokkel, wapens- en drugshandel.

Het artikel vermeldt ook twee Noorse verzekeraars die aan het project deelnemen: Hydor, dat begin dit jaar een vissersvloot opzegde wegens illegale tonijnvangst in de Atlantische Oceaan, en Gard, dat niet met louche praktijken in verband wil worden gebracht en waarvan de CEO zich verheugt over de beschikbaarheid van betere data om de risico’s te beoordelen.

Het ‘Vessel Viewer’-project is een resultaat van de Net Zero Asset Owner Alliance die op de VN-Klimaattop van 2019 het levenslicht zag: een alliantie van ondernemingen uit de financiële sector die zich engageren om milieubedreigingen te bestrijden. 

Gepubliceerd op 11/10/2022

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.