cambrioleur

Uit cijfers die de krant De Tijd opvroeg bij de Federale overheidsdienst Financiën blijkt dat liefst 176.198 Belgen een eigendom in het buitenland hebben. Vooral Frankrijk is populair en is goed voor net geen 29 procent van het buitenlandse vastgoed dat Belgen bezitten.

Het nummer twee op de lijst, goed voor een aandeel van 26 procent, is Spanje. Voor wie ook op zoek is naar een stekje in Spanje, is een bijzondere studie van Unespa, de Spaanse zustervereniging van Assuralia, allicht interessant. Die maakt immers duidelijk in welke Spaanse steden de kans op een inbraak het grootst is. De studie is gebaseerd op een analyse van het aantal aangegeven inbraken in 15 miljoen verzekerde woningen bij 28 verzekeraars.

Uit de studie komt naar voren dat de autonome gemeenschappen Extremadura en Valencia de gebieden zijn waar de kans op een overval het grootst is. In Asturië en op de Canarische Eilanden is die het kleinst.

Granada, Pontevedra en Ciudad Real zijn dan weer de steden met meer dan 75.000 inwoners van Spanje waar het meest waarschijnlijk is (het risico is er tot dubbel zo groot in vergelijking met andere steden) dat je eigendom het bezoek van dieven krijgt. Andersom blijkt die probabiliteit het kleinst in Ceuta, Avilés en Lorca.

De studie onderzocht ook wanneer dieven het vaakst toeslaan. Blijkt dat er tijdens de vakantiemaanden in Spanje gemiddeld meer ingebroken wordt. Het valt ook op dat tijdens weekdagen de kans groter is dan tijdens het weekend dat er iets uit je huis gestolen wordt.

Tot slot berekende onze zusterfederatie de kost voor de verzekeringsonderneming als gevolg van een inbraak. Gemiddeld bedraagt die 1.115 euro maar de onderlinge verschillen tussen de steden en provincies variëren enorm. Zo lopen de kosten in de provincies Barcelona, Alicante of Gerona het hoogst op. In Salamanca is de vergoede schade het laagst.

De volledige studie met alle cijfers en details vindt u op de website van Unespa

Gepubliceerd op 31/08/2022

Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de vezekeringswereld.